сряда, 18 септември 2019 г.

Ротарианец №1 на България посети най-младия клуб в страната

В област Силистра своето официално посещение направи настоящият управител на ротарианска общност България (дистрикт 2482) Митко Минев – адвокат от град Велико Търново, представител на местния Ротари клуб, който отпразнува 80 години от своето създаване през 30-те години на миналия век.
Г-н Минев, чиято съпруга – също адвокат, е родом от Силистра, се срещна с областния управител Ивелин Статев, пред когото представи работата в 90-те клуба в страната, обединяващи близо 2 000 ротарианци, сред които и два от Крайдунавска Добруджа – Ротари клуб Силистра - с най-малка средна вързаст в страната, с настоящ президент Димитър Димитров (35 г.), и Ротари клуб Тутракан.
Проведена бе и традиционната среща с членовете на Ротари клуб Силистра, на която стана ясно, че в ротарианската 2019-2020 г. в страната има 1962 членове на 90 ротариански клуба. 




Отделно са 27 клубове от типа „Ротаракт“ (младежка структура) и 30 действащи клуба от типа „Интеракт“ (14-18 г.). Отчита се, че през миналата ротарианска година 4 клуба в страната са провели проекти на стойност 334 хил. долара, привлечени от Фондация „Ротари“, отделно са събраните в клубовете средства за местни проекти, а с дистриктни средства 6 клуба са провели проекти за 47 хил. долара.
Ликвидиране на полиомиелита по света е една от постоянните програми на Ротари интернешинъл – най-голямата хуманитарна организация в света. В момента единсдтвено в страни като Афганистан и Пакистан има огнища от тази болест, докато в друга територия на света като Нигерия от 3 години няма нито един случай.
„Ротари свързва света“ е тазгодишното мото на ротарианската година, започнала на 1 юли и продължаваща до край на м. юни 2020 г. с годишна конференция в Хонолулу. Мотото е предложение на президента Марк Малоуни – адвокат от САЩ. Той пръв изпълнява новия стратегически план на Ротари интернешинъл, съобразен с промяната на света в глобален аспект във връзка с мобилността, динамиката на развитие и на новите технологии. Идеята е да бъдат привличани все повече хора на действието, които умеят да въздействат на общностите.
Президентът на РК Силистра Димитър Димитров представи работата на клуба в настоящия момент, и преди всичко приключването на два проекта – предстои откриване на екочешми в нови три училища, както и в процес на организация е проект в един от социалните центрове в града, на който бе посветен пролетният бал на клуба.
Проведен бе и ритуал по прием на най-новия член на РК Силистра - 25-годишния Петър Вълев, завършил висше образование в Германия, но завърнал се в родния град, където като ученик е бил член на Интеракт клуб Силистра при създаването му преди 10 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар