петък, 14 юни 2019 г.

Тутраканка в концерт за проф. Ангел Заберски

Сн. Тамара Спасова, Тутракан, в. Напредък
По публикация в www.bnr.bg

Божана Спасова от Тутракан, участничка в трио в "Гласът на България" в предишен сезон, заедно с колежките си от формацията участва в последния концерт за сезона на Биг бенда на БНР, наречен  „Автобиография“, Ангел Заберски-младши бе на диригентския пулт, за да представи едни от най-обичаните песни на своя баща проф. Ангел Заберски. Събитието бе на 13 юни т.г. в Първо студио на Българското национално радио.

Проф. Ангел Заберски (1931-2011) e известен български композитор, аранжьор и преподавател. Увлечен по музиката на Биг бенда, той цял живот работи върху партитурите на големите имена в нея като Дюк Елингтън и Каунт Бейзи. Един от основателите на Школата за естрадни певци при Българското национално радио, Заберски дълги години преподава в нея, а до 1974 г. работи и като музикален редактор в редакция „Забавна музика“ в националното радио. Пише песни за Лили Иванова, Бисер Киров, Орлин Горанов, Панайот Панайотов, Мими Николова, Ирина Чмихова, Маргарита Радинска и други звезди на българската естрада. Негови песни печелят награди на фестивала „Златния Орфей“ в продължение на двайсет години.

Солисти в концерта „Автобиография“ бяха Велека Цанкова, Паолина Малешкова, Славина Калканджиева, Мартин Ташев и Трио Тринити (Славина, Миглена, Божана). Биг бендът на Българско национално радио  изпълни и инструментални пиеси на Ангел Заберски – син, един от най – талантливите и успешни представители на съвременната българска музика за джаз формации и класически състави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар