вторник, 4 юни 2019 г.

"Бронзов успех" на силистренските седенкари в град Оломоуц - скритата перла на Европа



Силистренският хор „Седянка” при НЧ „Доростол” спечели „Бронзов медал” в една от десетте категории на 47-ия Международен хоров фестивал в Република Чехия, проведен в град Оломоуц – скритата перла на Европа (Фейсбук, Festival of Songs Olomouc, https://www.youtube.com/watch… - в записа изпълненията на силистренци са от 1 час 19 минути 38 секунди - до 1 час 34 минути 40 секунди). Под диригентството на Лидия Кулева добруджанските певци изпълниха песни от различни музикални епохи, сред които и образци на разработки на български народни песни, които станаха част от конкурсната програма. 
В различните прояви в столицата на някогашна Моравия прозвучаха също възрожденският химн „Върви, народе, възродени”, както и регионалният „О, Добруджански край”. Близо 30 състава от 14 страни се конкурираха в надпреварата, включена в празника на града, един от най-интересните в архитектурно отношение в Средна Европа. Главната награда спечели студентска формация от град Шчечин, Република Полша, а тяхна най-голяма конкуренция бяха младежки хорове от няколко европейски страни, както и от Малайзия.

Наградата на силистренските изпълнители, постигната 125 години след началото на хоровото пеене в крайдунавския град, дадено от чеха Карел Махан, е шеста през последните години, след като бе възстановено явяването на конкурси в България, Босна и Херцеговина и Молдова. През 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век Смесен хор „Седянка” е печелил награди в различни страни в Европа под диригентстката палка на Чавдар Николов, Николай Мерджанов и др. 

През последните четири години Фестивалът на песните в Оломоуц е посетен от 129 хора с близо 5 000 певци от 19 страни, сред които тази година за пръв път от много година насам и от България, респективно от Силистра. Фестивалът стартира през 1972 г. като сбор на детски колективи, но през 1987 г. става Международен вокален конкурс, по-късно реорганизиран през 2002 г. и преименуван на Международен хоров конкурс Mundi Cantant.

В него тази година силистренци се включиха в два концерта на площада, както и в един в квартално читалище на Оломоуц заедно със състави от Латвия, Малайзия, Казахстан, Чехия, Канада и други страни - реално представители на три континента - Европа, Америка и Азия.

През дните на пребиваването си в един стар град с 12 катедрали на различни християнски религии хористите имаха възможност по свой избор да проведат различни екскурзионни турове, да слушат музика, изпълнена на органи на по 300 години, както и да станат част от общоградско музикално събитие, посветено в един от храмовете на Лудвиг Ван Бетховен. То бе предшествано от събитие на централния площад, проведено в средновековен дух с шествие на колесници, стари автомобили, циркови групи и представители на властта, магистратурата, пожарната команда и други важни за общността институции.

На връщане от Чехия седенкари разгледаха част от най-интересните старини на град Бърно - настоящ главен град на Моравия, вкл. неговата голяма запазена крепост, както и центъра на столицата на Словакия - дунавския град Братислава, привлекателен център за хиляди туристи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар