вторник, 18 декември 2018 г.

Благотворителност преди Коледа в Силистра

Различни благотворителни прояви бяха проведени в навечерието на Коледа в Силистра и в областта - на Областна администрация и община Силистра, на МБЧК, ГЕРБ, БСП, Лайънс клуб, Ротари клуб, ОУ Стефан Караджа село Искра, ПГМТ Владимир Комаров Силистра, ПЗГ Добруджа Силистра и др. Сборният материал е по публикации в профили във Фейсбук.


Областният управител Ивелин Статев, областният координатор на ГЕРБ Силистра Тодор Тодоров, областният организационен секретар Денислав Димитров и ръководителят на местната структура д-р Мария Димитрова посетиха Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващото образование. Повод за визитата им бе дарение в размер на 2 500 лева с цел закупуване на техника за провеждане на обучения за внимание и концентрация на деца от аутистичния спектър и деца с интелектуални затруднения. 

На 16 декември 2018 г. в едно от силистренските заведения с участието на заместник-областния управител Илиян Великов, на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и на председателя на Общинския съвет д-р Мария Димитрова бе проведена първа от много години насам среща на приемните семейства и децата в тях по проекта Примна грижа. 

И трите институции поздравиха участниците в срещата и донесоха подаръци за децата. „Желанието на организаторите на срещата бе да се осигури общуване между участниците в проекта, както и да се получи внимание от страна на институциите“, съобщи Гинка Колева, областен координатор на Национална асоциация за приемна грижа. 



Благотворителен концерт „Подари криле“ бе организиран от доброволци червенокръстци от Силистра в салона на община Силистра. Със събраните средства ще се осъществява проект „Менторска програма за социализиране на деца и младежи в неравностойно положение“.Проявата бе посветена на 140-а годишнина от създаването на БЧК и на Международния ден на доброволеца. Червенокръстко дружество в Силистра е създадено през 1880-1881 година. Основоположник на червенокръсткото дело в града е възрожденецът Гено Чолаков, чието име е тясно свързано с борбите на силистренци за църковна и политическа свобода. Сега в област Силистра БЧК има 5 566 членове, обхванати в 7 общински организации. 

Областната организация на ПП ГЕРБ Силистра отпразнува 12 години от създаването на партията в навечерието на предстоящите празници Коледа и Нова година. На събитието, организирано от областния координатор Тодор Тодоров и домакина на мероприятието – общинския партиен ръководител д-р Мария Димитрова, бяха събрани средства, с които да бъде закупен апарат за деца със специални потребности от ЦНСТ.

Поредна от 2005 г. насам благотворителна изява в навечерието на Коледа имаше и Ротари клуб Силистра с тазгодишен президент Александър Сабанов – народен представител, за да бъде продължена каузата от неговия предшественик Павлин Иванов – директор на Регионално депо за твърди битови отпадъци Силистра, а именно – монтиране на еко чешми за пречистване на питейна вода в още две силистренски училища – най-вероятно в ПМГ „Св. Климент Охридски“, чиито представители също се включиха в бала начело с директора Анелия Невска,     и в Езикова гимназия „П. Яворов“. Подобни съоръжения вече има в ОУ „Иван Вазов“ и в ОУ „Отец Паисий“, както и в СУ „Никола Вапцаров“ – средствата за тях бяха събрани на Великденски бал на ротарианците. Коледният бал премина с над 100 гости, вкл. от Русе и Тутракан, с участието на рок група „Евърдрийм“, балет „Лиденс“ и гост изпълнителят Виктория Георгиева от Варна, участничка в телевизионното шоу „Екс фактор“.


Своя бал посвети на благотворителността и Лайънс клуб Силистра с президент нотариус Златко Нотев, а събраните средства са наречени за изграждане на площадка за деца с увреждания в един от кварталите на крайдунавския град. Ансамбълът за автентичен фолклор при НЧ „Дочо Михайлов“ Бабук и танцьорите от КСТ „Импресия“ участваха в програмата, за да забавляват гостите. 


Младежкото обединение и ОбС на БСП Силистра събраха над 130 зимни дрехи и обувки, шапки, шалове ръкавици в кампанията „Топла Коледа Ви желаем, предназначени за хора в нужда в Силистренско, които нямат възможност да си закупят облекло за зимата. Събраните дрехи от вчера са оставени на входа на Дунавската градина, на площад „Албена” и в Кризисния център за временно настаняване – гр. Силистра. Мотото на кампанията, която продължи 4 дни, бе „Ако нямаш си вземи, ако имаш остави”.





Младежи ГЕРБ Силистра зарадваха обитателите на Център за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства в село Айдемир. Те им подариха комплекти с различно съдържание за предстоящите празници и чисто нова сушилня за нуждите на институцията.

В ОУ "Стефан Караджа" с. Искра се проведе "Благотворителен Коледен базар". Активно участие взеха всички ученици, много родители и цялото училищно ръководство. 

По подобен начин се представиха и учениците от ПЗГ "Добруджа" Силистра, независимо от лошото време, те аранжираха в центъра на Силистра своя щанд. За първа година под ръководството на учителите си Илиян Илиев и Ирена Иванова гимназистите ще имат и коледарска група. 

В гимназията се работи по програма Научи се да даряваш. В един от уроците те са се обединили около идеята за създаване на хранителна банка, чрез която да се подпомогнат ученици от гимназията в нужда, а те са повече от 65% от всички възпитаници. Към момента каузата е подкрепена от ученическия парламент, училищното ръководство и училищното настоятелство. Акцията продължава до 19.12.2018 г., а продуктите ще бъдат раздадем на 20.12.2018 г., за да се допринесе за празничното настроение в навечерието на Светлите празници.


По традиция в Професионална гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ Силистра се проведе благотворителна коледна кампания. Тази година учениците, учителите, непедагогическият персонал и родители подготвиха трапеза с български ястия за Дома за стари хора с увреждания в село Айдемир. Учениците поднесоха Коледен поздравителен адрес, пяха и играха с домуващите.





Няма коментари:

Публикуване на коментар