понеделник, 6 ноември 2017 г.

Награда на кмета на Габрово за художника Коста Дончев от Силистра

По публикация на www.dariknews.bg
През 1974 г. в Габрово е открита първата Обща художествена изложба на работническа тема и сега след близо три десетилетия прекъсване градът отново е домакин на събитие от такъв характер – Национално триенале по съвременна живопис „Мостове” - в Художесвена галерия „Христо Цокев”. Сред наградените е художникът Коста Дончев от Силистра, който получи наградата на кмета на Габрово. Идея за следващото издание на триеналето е то за разшири своя обхват и да включва не само живописни творби, но и графика и скулптура. Наградата е за 75-ата ми година, написа във Фейсбук лауреатът. 
Идеята за триеналето съществува още от 2016 г. и реализирането й е плод на инициативността и труда на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев”. Възстановена е една отдавна прекъсната традиция и Габрово отново е център на съвременното художествено творчество. Номинираните творби ще останат във фонда на галерията, като по този начин съкровищницата от живописни картини ще се обогати и ще остане за идните поколения. Изложбата е съпътствана с издаването на пълен каталог на участниците. Като партньори на триеналето са привлечени Министерството на културата, Община Габрово и Съюза на българските художници. Изложбата се провежда се под патронажа на Кмета на Община Габрово.



Общо в първото издание на Националното триенале участие взеха 101 художници със 174 творби: допуснати за участие са 99 творби на 64 от тях, 18 от които са от Габровския край. Номинирани за награда  са 24 автори. Темата за „Моста”, върху която са създадени творбите, е разгледана в два аспекта: философският аспект е израз на вечното желание на човека да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на стремежа му за противопоставяне на деления, граници, бариери, пропасти.

Вторият аспект се разглежда като едно от най-значимите съоръжения, построени от човека. Той е по-значим и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички (независимо от възраст, народност, раса, религия) и е еднакъв за всички. Преодолява разстояния, построен винаги там, където се кръстосват най-много човешки нужди и съдби.


Няма коментари:

Публикуване на коментар