вторник, 21 ноември 2017 г.

Пловдивчанин представя в Силистра книга с очерци за дейци на Съюза на слепите



В дните около празника Ден на християнското семейство, в Силистра има няколко изяви (сред тях и концерт на 22 ноември от 17,30 ч. в Младежки дом Силистра със състави на НЧ „Доростол“), вкл. и литературни – първата от тях бе представяне на книгата за село Окорш на инж. Атанас Сивков от Варна. Неговата съгражданка Евгения Георгиева – Свидна, също представя книга в нашия град чрез музикално-поетичен рецитал заедно с Дамски клуб „Осезание“ (23 ноември от 18 ч. в ресторант „Силистра“). На ход е и представянето на книга на пловдивчанина Ангел Сотиров, съдържаща очерци и разкази (23 ноември от 10 ч. в Регионална библиотека „Партений Павлович“).
 
„Силуети в здрача“ е седмата книга на автора, отпечатана в престижното софийско издателство „Феномен“ с консултанти д-р Петър Стайков и маг. Стефан Данчев. Тя съдържа 26 биографични очерка, три интервюта и два документални разказа, придружени със снимки, повечето от тях цветни.

Обект на авторските съчинителски пориви са писатели, поети, композитори, диригенти, учители, изтъкнати дейци на Съюза на слепите в България (ССБ). В мнозинството си тези персонажи са слепи или слабо виждащи. С нормално зрение са само писателите Христо Стоянов и Стефан Стойчев, холандският есперантист и щедър благотворител на българските слепи и глухо слепи Жак Туиндер, изявената общественичка и спортистка на Съюза на инвалидите в България Веска Младенова.

Книгата завършва с доста любопитен раздел, наречен „Другите за Ангел Сотиров“: в 14 страници са представени за него текстове от шестима автори в мерена и немерена реч. Още на 9 мартт. г.,само двайсетина дни след появата й, „Силуети в здрача“ бе брилянтно представена в предаването „Тези мънички минути" с водеща Мира Попова по софийското радио Алма матер.

ССБ побърза да закупи от автора 12С екземпляра от нея. Въпросната книга е вече налична като аудио версия в фоно библиотеките на ССБ. До края на настоящата година тя ще се появи и на брайлов шрифт.Книгата още през месец май е качена в електронната библиотека на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар