четвъртък, 4 май 2017 г.

„Животът е хубав“ с награди за театрални таланти от Силистра


На 27 април 2017 г. в конкурсната програма на фестивала „Бургаски изгреви, провеждан от Сдружение АртЦентър „Компас“ при голяма конкуренция на състави от цялата страна ръководеното от актьора Христо Христов Театрално студио „Питър Пан“ при ПГСУАУ „Атанас Буров“ Силистра в трупа, включваща „и приятели“ представи успешно  спектакъла „Животът е хубав“ от Николай Ердман. Фестивалът е под егидата на Областния управител на Бургаска област и се провежда със съдействието на Община Бургас, РИО на МОН Бургас, Изпълнителна агенция ВКВПД и Военен клуб Бургас.

Благодарение на талантливата игра в Силистра дойде Голямата награда на фестивала с купа „Гран При“ и общо 5 нажгради. За високите творчески постижения на театралното студио допринесе работата на екипа в състав, подбран от ръководителя и включващ сценографа Живка Ковачева от ОДК; осветление и театър майстор е Иво Айрасиян, музикалното оформление е дело Иво Сергеев; плакатът е изработен от Николай Павлов; снимките са на Айхан Мехмедов.

Участници: Арсен Огнянов, Виктория Петкова, Иван Недев, Мирела Йорданова, Преслав Момчев, Лидия Стефанова, Виктория Бенова, Димитър Маринов, Иво Стойчев, Моника Костадинова, Ана-Мария Атанасова, Мерткан Бейзат, Габриела Андреева, Симона Генадиева, Стелиана Ивайлова, Жени Маркова.

Авторитетното жури с председател Станимир Карагьозов оцени представените спектакли по комплекс от критерии: сложност; изпълнителска техника/артистичност, дикция, пластика; разкриване на художествения образ; постановка и режисура; хореография; музикално оформление; декори, костюми и реквизит; оригиналност; общо художествено въздействие.

То присъди на младите таланти от Силистра още 4 награди: за актьорско майсторство при екипната работа; за най - младежки спектакъл (награда на Младежко жури); за главна женска роля на Виктория Петкова; за най- атрактивен млад актьор в лицето на Арсен Огнянов. През цялата пролетна ваканция и по време на Великденските празници младите хора репетираха, за да се подготвят за премиерата в Силистра на 18 април 2017 г. и за фестивалната изява.

„Животът е хубав“ е пиеса, забранява в продължение на десетилетия в Русия, а спектакълът по нея е за неосъществената мечта на един обикновен човек в поразяваща действителност. Действието е с остри обрати  и се развива в една комунална квартира. В нея героите живеят, хитруват, смеят се, флиртуват, мечтаят..., дори са изправени пред тежък избор...Пред очите на зрителите се разигра истинска драма.

Неудачникът Семьон Семьонович Подсекалников неистово желае да се научи да свири на туба и дори е готов да посегне на живота си. На сцената през смях и сълзи се разкрива образът на неуспелия интелигент -празнодумец, лицемерието на близки и приятели. Малкият и „излишен“ човек внезапно открива, че животът е истински неземен дар. Минути преди смъртта той разбира…смисъла на живота.

Идеята на автора е актуална и днес, тъй като е свързана с правото на т.нарп. малък човек да живее успешно в сложния и противоречив съвременен свят, изпълнен с  противоречия и предизвикателства, с възможности, но и с ограничения от всякакъв характер. Посланието на спектакъла: животът е най-ценното в един нетраен свят, той е най-хубавият дар и, независимо от смазващите понякога проблеми, трябва да бъде изживян.

Няма коментари:

Публикуване на коментар