сряда, 3 май 2017 г.

Българи и руснаци с почит в област Силистра към паметниците за Втората световна война



3/5/2017

В навечерието на 9 май – Ден на победата над хитлеризма и фашизма, както и Ден на Европа, в област Силистра бе проведен традиционен тур за почит към паметници, свързани с Втората световна война.
В него участваха представители на Областна администрация Силистра, представена от заместник областния управител Младен Минчев; представители на Генерално консулство на РФ в Русе начело с вицеконсула Алим Жаманов, заедно с членове на Руски клуб Силистра с председател Нина Георгиева и Движение Русофили, и др.
Посетени бяха паметниците в Дунавски парк и край ГКПП Силистра, изградени преди десетилетия, както още в село Межден, град Дулово и в село Проф. Иширково, където е единственият паметник у нас, посветен на съветски летци.
По места ритуалите бяха осъществени със съдействието на представители на местните кметски власти и с участието на подрастващи и на видни общественици. Поднесени бяха венци и цветя в името на вечната памет на погубилите живота си за свободата и мира по света.
На Гергьовден в Силистра – пред Мемориал „Военно гробище“, както и на територията на Мемориална гробница „Шуменци 1916“ предстоят панихиди и ритуали, свързани с Деня на храбростта и с Празника на българската армия. Отделно навръх 9 май в различните общини и населени места на област Силистра ще бъдат чествани Денят на Победата и Денят на Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар