събота, 6 февруари 2016 г.

Стотина вековни дървета в България, две от тях в село Черногор, Силистренско

https://chernogor.alle.bg


  

Село Черногор се намира на западната граница на областта Лудогорие, Делиормана, както му казват...Районът в миналото е бил покрит от обширни, гъсти, вековни дъбови гори.



За да се освободят площи за обработване, започва постепенно изсичане на горите. Но масово обезлесяване става след 1947 г., когато се създава Държавния завод за добитък - ДЗД "Янко Забунов" в землището на селото.



Сега Лудогорието е променено, погрознял от опитомяването си... Големите гори вече ги няма. Простират се просторни поля с пшеница, царевица, слънчоглед.


Насред ширналите ниви, като самотни великани, са останали само две вековни дървета -  летен дъб(Quercus robur),наричани от местното население - Голямото и Малкото меше. Местностите където се намират те, носят  същите имена - "Голямото меше ", "Малкото меше", а "Коренежа" е местността, където е станала последната масова сеч. Те са на остояние около 3км от селото.


ова е ГОЛЯМОТО МЕШЕ...

Летния дъб е с обиколка в основата на дънера 7 метра, и обиколка на стъблото  4,50 метра...Поразено може би от гръм или обгаряно от иманяри, но в ствола му зее огромна хралупа, в която може да се подслони човек.



Да се учуди човек откъде взима сили този дъб, за да поддържа с живот цялата корона.
Погледнеш ли нагоре, оставаш без дъх пред неговото величие...

Предполага се възрастта на вековният дъб да е над 400 години. Дървото е с географски координати - 43°56'26.3"N 26°46'58.5"E.

А това е МАЛКОТО МЕШЕ...
Но то вече почти не отстъпва на ГОЛЯМОТО МЕШЕ...

Обиколката в основата му е 5,50 метра, а обиколката на ствола му е 4,10 метра. Когато видиш това дърво с неговата гъста и величествена "царска" корона и ти спира дъха...

Всеки, който поне веднъж отиде при дъба, усеща радост в душата и мъничко тъга и носталгия по миналото. Този, който поне веднъж полегне под сянката на вековното дърво, помни цял живот спокойствието и сигурността, които лъхат от неговата мощ. Дървото е с географски координати - 43°55'14.3"N 26°46'34.0"E.

Вековните мешета изглеждат напълно жизнени и е отрупани с желъди. Можем да им пожелаем единствено да ни надживеят. Днес в България има около 104 вековни дъбови дървета. Те са обявени за защитени от закона дървета и са вписани в регистрите на Министерството на околната среда и водите и Регионална инспекция по околната среда и водите.

Черногорските вековници също очакват да влязат в този списък, защото заслужават внимание и защита!

Няма коментари:

Публикуване на коментар