петък, 20 декември 2013 г.

Областният управител на Силистра посети най-големия производител на дървообработващи машини в Югоизточна Европа





20/12/2013

         Областният управител на Силистра г-н Насуф Насуф продължи своята обиколка в най-големите предприятия в областта, започнала наскоро с посещение във „Фазерлес“ АД. Този обект на неговото внимание бе ЗММ „Стомана“АД, където бе срещата с инж. Никола Митиков, изпълнителен директор на дружеството. Според домакина й, г-н Насуф е първият областен управител, поискал да гостува в предприятието. Фирмата е най-големият производител на дървообработващи машини в Югоизточна Европа. Нейното производство почти на 100% е за износ и е познато в над 60 страни по света – САЩ, Австралия, ЮАР, Алжир, Западна Европа, Русия и др. В периода 2000-2009 г. всяка четвърта машина е била пращана зад Океана. Над 80 са артикулите, вкл. поръчкови заготовки, чиито автори и изпълнители са в завода, явяващ се със своите 282 души един от най-големите работодатели в област Силистра. Предстои реализация на проект с европейски средства, в основата на който са иновации в определени производства. Имало надежда за повече проекти в следващия програмен период, тъй като има обещание за по-опростени формуляри за кандидатстване, както и за съдействие от страна на централната власт.
         „Най-големият проблем е с кадрите, тъй като за разлика от преди години, когато от СПТУ идваха подготвени работници, сега професионалните училища не произвеждат специалисти за нашите производства и се налага да обучаваме постъпващите на работа при нас на място в цеховете“, заяви инж. Митиков пред представителя на държавната власт. За него като опитен ръководител гръбнакът на добрите майстори в производството е средното образование. Неправилно било да има по няколко паралелки със специалности, към които няма интерес в бизнес средите, в същото време да има нужда от хора, които да влязат в машиностроенето, а да няма кой да ги подготви. Той определя фирмата си като структуроопределяща за региона и отчита, че след време ще има нужда от хора, които да работят в нея. Дори и сега, ако имало работници, можело да се разшири работата в дружеството, в което някога са работели до 320 души.
         „Действително няма корелация между бизнеса и образованието на регионално ниво, и е време да се извървят първите стъпала в подготовката на промени в това отношение, поради което веднага след нова година ще предизвикам срещи и дискусии за бъдеща регулация в това отношение с участието на бизнеса, гимназиите, родителите и РИО на МОН“, обяви г-н Насуф. В областната администрация е констатирано, че в момента в професионалните гимназии се проявява едностранно виждане по изпълнението на плана за брой ученици в утвърдените паралелки. Представителите на бизнеса и на държавата се обединиха около идеята да има общо поведение на властта, вкл. местната, както и на населението, по въпроса за развитието на областта в определено направление. В случая желанието е да се заложи на машиностроенето в област Силистра като се формира положително отношение към него в семействата, сред подрастващите и в другите сфери в обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар