събота, 14 декември 2013 г.

Прабабата на MMS или чарът на коледната картичка



        Изложба, посветена на светлия християнски празник - Рождество Христово, и на 170-годишнината от създаването на коледната картичка, ще бъде открита днес в галерия "София" на Столичната библиотека.  Ще бъдат изложени уникални коледни картички от началото на ХХ век, притежание на частни колекции, както и такива от архивите на Националния литературен музей. Текстовете в експозицията ще разкрят вълнуващи моменти, свързани с появата на първите пощенски картички, тяхното предназначение и магията на отправените в тях послания.
        Текстовете в експозицията разкриват вълнуващи моменти, свързани с появата на първите пощенски картички, тяхното предназначение и магията на отправените послания. Автор на първата коледна честитка, изпратена през 1843 г., бил художникът Джон Хорксли. Идеята принадлежала на британския бизнесмен сър Хенри Кол, основател на известния музей „Виктория енд Албърт" в Лондон. Днес са запазени 12 от 40-те литографии на Хенри Коул, станали мечта за всеки колекционер. Една от тях е разиграна на търг и е продадена за 22 хил. лири, с което остава в историята като най-скъпата картичка в света.
       В САЩ традицията била пренесена от издателя Луис Пранг. Използваната от него техника на цветната литография му позволявала да издава картички с 20 различни цвята. За XIX век това било просто невероятно. Той привличал най-добрите за времето си художници, а поздравителните стихове към тях пишели видни американски поети. През 1873 г. в Щатите вече можели да изпратят на близки и приятели пощенска картичка с образа на Санта Клаус.  Идеята за коледните картички заразила света. В Русия първата коледна честитка датира от 1898г., а за усъвършенстването на модела й бил нает един от най-популярните и талантливи руски художници. 
       Коледните картички имат и българска „следа", която започва година след Освобождението - през 1879 г. Първата новогодишна картичка е изпратена през 1882 г., а първата коледна - три години по-късно. Първоначално родните честитки се произвеждали в Германия, като допълнително се добавял текст на български. Традицията е въведена от княз Фердинанд I, който станал и притежател на първата илюстрована коледна картичка в България. От тогава фамилията Сакскобурготски събира уникални по рода си поздравителни картички и днес държи една от най-богатите и ценни колекции в света.
http://sbj-bg.eu
       

Няма коментари:

Публикуване на коментар