неделя, 4 август 2013 г.

45 студенти и преподаватели от 9 държави през август в Силистра, столицата на Летния университет по право


Проф. Атанас Семов и зам.-кметът Денка Михайлова
  На традиционна гала вечеря,  давана от кмета на Община Силистра, в случая д-р Юлиян Найденов, бяха връчени  призовете, характеризиращи постиженията на студентите участници в конференцията. Сертификат за най-добър чуждестранен студент - Аника Нигвег /Германия/ за постигнати отлични резултати и изявена собствена позиция, от името на община Силистра връчи Денка Михайлова, заместник – кмет „Хуманитарни дейности“. Приз „Акад. Илчо Димитров“ за най – добър студент получиха Сорина Бузату от Румъния, Изабел Мате  от Австрия и българинът Станислав Стоянов. 
        Всички участници получават сертификат CIFENice и ИЕП – София. За изключителен принос към създаването и развитието на единствения в България Европейски летен университет и по повод десетата юбилейна сесия с грамота бе удостоен кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов. Грамотата връчи проф. д-р Атанас Семов, директор на Европейски летен университет в България. 
Проф. Семов: "Над 200 текста по пет теми
има в новия юбилеен сборник"
"Грамота за особени заслуги има и за Иво Андонов, кмет на община Силистра в предишните години, когато започнахме летния университет в Силистра, единствен в Европа по своята продължителност; той е доказателство и за блестяща приемственост. Аз не вярвах, че ще издържим 10 години, защото познавам нашите реалности. Началото беше с подкрепата на президента Георги Първанов. В юбилейното издание в Европейската година на гражданите включихме и бивши участници от предишни издания. Чрез "университета" в Силистра чуждестранните студенти получават усещане за България и това щеше да бъде ласкателство, ако го бях казал преди 10 години, сега е констатация в резултат на изминалото време"", заяви на встъпителната пресконференция проф. д-р Атанас Семов. Той обяви още заглавията на книгите, които подарява на Регионална библиотека "Партений Павлович", сред които и двутомник на народопсихологична тема, чийто автор е неговият баща Марко Семов, дългогодищен приятел на Силистра.  
Французойката Мари-Франс Пердигон, представител на Международния център за европейски изследвания в Ница, изрази сърдечна благодарност за десетгодишното гостоприемство на Силистра. "Тук е особено хубаво. Правите ни чудесен подарък", заяви гостенката, похвалвайки за пореден път условията за провеждането на летния университет на територията на комплекс "Дръстър".
Проф. Руе
„Френският език в България може да не е много използван, но той е много популярен.”, каза проф. Жил Руе от Френския институт в София по време на пресконференцията в Силистра. Той бе сред авторитетните участници в летния университет, заедно с професори от Белгия и България. Идвайки в България, французинът установява, че страната ни няма програма за развитие на науката си. Не било хубаво, че в България подготвяме младите си хора да заминат да учат в чужбина и да не се връщат в родината си, за да приложат наученото. М. октомври 2013 г. бил критичен за приемане на програма за образование и наука, вкл. и ползвайки правилно европейските фондове. 
Книгата може да бъде закупена в книжарница
"ТИБО" до ДСК в Силистра
Проф. Семов и проф. Руе бяха поредните гости на Силистра, получили за подарък книгата "Ракурси" на журналиста Йордан Георгиев. Благодарение на спомоществователи книгата, предлагаща текстове от живота на Силистра, достига и до библиотеки, както от цялата страна, така и от Силистренска област. Нейни екземпляри има и в домовете на приятели на Силистра в Москва, Истанбул, Лондон, Единбург, Париж и Ню Йорк.








Няма коментари:

Публикуване на коментар