вторник, 21 ноември 2023 г.

В Белица бе подредена в изложба-колекция от народни мотиви – изящна извадка от мастилницата на времето

 В навечерието на 21 ноември – Ден на християнското семейство, а по православния ни календар – Въведение Богородично, в НЧ „Христо Ботев“ – село Белица бе проведено наситено със съдържание и послания събитие, наречено „Завръщане към корените – народни мотиви от мастилницата на времето“. Основен герой в него за пореден път стана педагожката и общественичка Калина Михайлова, която представи образци от своята колекция от народни носии, тъкани престилки и възглавници, везани кърпи и месали. Повечето от тях са модели от раклите на преселци от Северна Добруджа, от които Калина произхожда както по майчина, така и по бащина линия.





Тя е родом от село Белица, учила е в Руската гимназия Русе и в Педагогическия институт в Силистра. От години е омъжена за отец Михаил, който е свещеник в Тутраканска духовна околия на Русенска епархия. Двамата живеят в село Шуменци, на което Михайлова бе кмет в периода 2015-2019 г., а като презвитера е сред обгрижващите православен храм „Св. Георги Победоносец“.

През последните десетина години това е представяне в най-голям мащаб на завидни със своя разкош произведения на нашите предци, които като изложба са на разположение на жителите и гостите на село Белица до началото на м. декември – до Никулден. При откриването на експозицията, подредена тематично и с много вкус, участниците в тържеството на духа чуха песните на беличани и гледаха танците на самодейците от Шуменци.

„Идеята за изложбата се роди в началото на лятото по време на празника „Първа жътва“ в село Белица, отново преминал с помощта на сем. Михайлови. Още на нивата бе отправена покана за нейното провеждане в чест на Деня на християнското семейство, защото се прецени, че е подходящ повод за събитието“, заявиха домакините в деловата част. Част от нея станаха и гостите в лицето на д-р Йордан Касабов – етнолог от Силистра, дългогодишен консултант на Михайлови в народополезните им дела, на кмета на Белица Христо Банов, на представители на Областна администрация Силистра – специален адрес бе представен от областния управител Минчо Йорданов, на Общински съвет и Исторически музей – Тутракан, както и на читалища от района.

„ С тази изложба, осъществена със съдействието на моя съпруг, на снаха ми, на Силвия, Милена и други помощници, аз се разгърнах, макар да показваме една трета от всичко, което сме събрали за последните двадесет години“, сподели Калина Михайлова. В началото на сбирката е една изхвърлена на сметището народна носия от времето, когато нейният съпруг служи в храма на село Ряхово. По-късно създаването на колекцията се превръща в страст, на която се отделят усилия и средства от семейния бюджет. Появяват се и хора, които даряват свое съкровено богатство, съхранено през вековете – сред тях е и една престилка на век и половина. Облеклата и вещите от бита, някога служили вярно на собствениците си, се съхраняват в повече от дузина стари ракли в къщата на Михайлови, също събирани от сметищата и възстановени от сръчните ръце на отеца, имащ и умения на дърводелец. Част от вещите са подредени в мини етнографски музей в домашни условия.

„Ще продължавам да събирам и показвам моята колекция, изразявайки с нея вътрешните си емоции, защото тя е един празник на цветовете и на майсторлъка на добруджанката, доказала, че знае как се съчетават материи и цветове, за да се получат истински шедьоври от естествени материали. Нейното място не е в скриновете, за да бъдат вадени от тях само веднъж годишно, когато се напичат на слънцето в името на съхранението им в добър вид“, заяви Михайлова, щастлива от новата възможност още хора да се докоснат до всичко, предложено на показ в изложбата.

Събитието в Белица е естествено продължение на други подобни изяви на Калина Михайлова, след Брюксел (Белгия), София, Русе, Балчик, Силистра, Тутракан, както и в съседна Румъния – Букурещ, Тулча, Кълъраш, Кирнодж край Олтеница и др. Отделно сем. Михайлови участва в различни кулинарни и етнографски сборове и фестивали, за което на изложбата свидетелстват плакети, грамоти, статуетки, вимпели и поздравителни адреси. Самата Михайлова е награждавана многократно, включително на национално ниво в конкурса „Пазител на традициите“ и в Тутракан в инициативата „Съвременен будител“.

По повод изложбата д-р Касабов отбеляза: „С плам и жар Калина Михайлова предоставя на всички нас възможността да се докоснем до върховно изящество и красота, присъщи на добруджанката. Всичко показано е едно съкровище, изгряващо пред нашия поглед. Чрез колекцията освен че виждаме най-доброто от бита на българите от миналото, на нас ни се показват и стари български кодове във вид на везбен език по възглавници и престилки, представянето на който е усвоявано в продължение на столетия. Реално това е своеобразна писменост чрез характерни знаци – геометрия, елбетици, канатици, макаси и др. изображения. Всичко това е символ на писменост, на българско знание и познание, съхранени във вековете. Радващо е, че през последните години има едно видимо възраждане у нас, българите, примери за което е търсенето на носии, възстановяването на забравени хора̀ в различни клубове и на дадености, които ни представят пред света по най-достоен начин“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар