понеделник, 13 март 2023 г.

Блузи за спомен от платното на паднал в Добруджа американски бомбардировач

Свиден спомен от детството по разказ на своята майка предизвика у силистренката Л.Н. репортажът во БиТиВи по повод сензационната находка от Втората световна война, намерена от тракториста Калоян Костадинов от село Поляна, превърната в история за винт от пострадалия с два куршума от картечница на германски изтребител „Месершмит 109“ американския бомбардировач Б-24 „Либерейтър“. Според случая от преди близо 79 години на 24 юни 1944 г. десетчленният екипаж напуска самолета с помощта на парашути. И именно за единия от парушитистите е въпросният спомен на добруджанката. (Специално: Тракторист откри част от самолет от Втората световна война в Силистренско По стъпките на един пощаден военнопленик у нас, btvnovinite.bg)

Нейният разказа пресъздава допълнителни подробности към събитието. „Майка ми е от преселнически род (бел.-става дума за българи, преселени през 1940 г. от Северна Добруджа), заселени в село Поляна. Дядо ми е имал нива край главния път Силистра – Русе, на която във въпросния ден са били майка ми, тогава на 12 години, и 14-годишният й брат. На мен още като малка (бел.-60-те години на миналия век) са ми разказвали за „боя“ между американския и германския самолети във въздуха – вероятно над Румъния, но се е виждало и от България.
Мама и вуйчо много се изплашили, защото са били свидетели на взаимния отстрел между самолетите. Вуйчо се качил на едно дърво, а мама останала долу. После погледнали в небето и проследили как като бели птици се спуснали надолу парашутистите. Един от тях се приземил близо до нашата нива на равното до пътя. Мама и вуйчо изтичали до селото, за да съобщят на баща си – моя дядо.
Междувременно като глава на семейството той отишъл до нивата и отрязъл платното от падналия парашут, от което впоследствие били ушити две блузи – за въпросните двама малчугани. По-нататък съхраненият в паметта семеен разказ съвпада с представеното в репортажа случилото се на парашутистите на добруджанска земя“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар