петък, 19 март 2021 г.

Първа копка на нов храм в село Айдемир – в кв. „Деленки“

Ден след Тодоровден 2021 г., а именно в неделя на 21 март в 13 ч. зад к-с „Куин“ в кв. „Деленки“ на село Айдемир ще бъде първата копка на бъдещия най-нов в Доростолска  епархия православен храм „Св. св. равноапостоли Константин и Елена“ на терен, предоставен с  решение на Общински съвет Силистра, научи блогът ВЕРСИНАЖ от съобщение на кметство Айдемир, разпространено във Фейсбук.

Това ще бъде четвъртият по рода си в района на селото храм, заедно с този в манастира в м. „Кълнежа“, още - стария храм в селото, който от преди близо 200 години, както и старообрядческата църква в съставното село Татарица, част от Славска епархия със седалище Успенския манастир - град Тулча,
Румъния.

По традиция ще бъде поставен олтарен камък и ще има водосвет  от Доростолския  митрополит Яков, заедно с духовници от епархията, в която има над 50 църкви в шест добруджански общини – пет в област Силистра и една в област Добрич. Последният осветен засега е в село Черковна, община Дулово, а преди него бе редът на Нова Камена, Коларци и Каблешково.

За всички тях според сайта се грижат 12 свещеници, но е възможно да има промени в броя и състава на свещеническото съсловие след последната редакция на информацията в интернет. Междувременно Доростолска епархия пусна свой нов сайт на адрес в интернет www.dorostolskamitropolia.com, който тепърва ще обогатява своята информацията.

Според сайта на Българска патриаршия, раздел „Доростолска епархия“,  в момента в процес на изграждане са други няколко храма в рамките на епархията. След възстановяване на Доростолска епархия преди 20 години са изградени 4 параклиса: в Сърпово, Йорданово, Прохлада и в МБАЛ Силистра.

Идеята беше в района около Силистра да бъде създадена така нар. малка Света гора, т.е. всяко населено място да има поне по едно място за молитви и църковни служби. Изразено е желанието на епархията в град Силистра да бъдат изградени православни храмове в квартали като „Юрий Гагарин“ и „Изток“, където да се извършват литургии.

Към епархията се работи по-активно и по темата за дейности по скалните манастири в общини като Алфатар и Кайнарджа – в района на Сухоречието, вкл. и 1-2 пъти в годината с богослужения от типа „Подвижен престол“.

Смята се, че тези нови моменти биха били полезни за авторитета на Доростолска епархия, както още за просветния и религиозния туризъм в района. Ще бъде потърсена помощ от историци, за да бъдат преоткрити местни информационни масиви за някогашното присъствие в Добруджа на свети монаси, сред които не е изключено да бъде и св. Андрей, с чието име в Румъния е свързан манастир, който е недалеч от Силистра.

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар