сряда, 24 януари 2018 г.

Айдемирските кукери на "Сурва" в Перник, чакат гости на 18 февруари в своя Празник на кукерите и маските

Кукерската група при НЧ "Родолюбие" село Айдемир участва в 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник, който всяка година събира хиляди последователи на обичая, обикновено празнуван според календара на Сирни Заговезни. Айдемирци са там от 22 до 26 януари, съобщи кметът на селото инж. Денчо Георгиев. 

Подобни мащабни прояви на същата тема са Международен фестивал на бабугерските маски и игри „Симитлия – древна земя на кукерите“, „Местна Сурова“ – Местни сурвакарски празници в община Брезник,  Маскараден фестивал „Сурова Брезник `2018”, и др. 

Междувременно стана ясно, че на 18 февруари - навръх Сирни Заговезни, ще е 43-ото издание на Празник на кукерите и маските, предвиден да се проведе в центъра на село Айдемир. Записванията за участие в тази уникална проява - една от първите по рода си в страната, са вече в ход, както личи от афиша, вече разпространен сред читалищата и в публичното пространство. В празника могат да участват както по индивидуален начин граждани от всички населени места в областта и извън нея, както и групи - кукерски и сценични - с маски и театрализирана карнавализация със социално съдържание.



В Айдемир вече над 40 години се провежда Празник на кукерите и маските. По традиция в него се включват предимно кукери от региона на Силистра, както и маски, но често гостуват и знакови кукерски групи от други краища на страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар