четвъртък, 4 януари 2018 г.

Форум по проекта "Места на мира" в Кайнарджа




Благодарение на Кючук-кайнарджанската чешма в село Кайнарджа – център на едноименната община, област Силистра стана част от проекта „Места на мира”, който съществува като културен маршрут към Съвета на Европа.

 
В това му качество няколко години след началото си той бе представен в силистренското село в присъствието на областния управител на област Силистра Ивелин Статев, с домакинството на общинския кмет Любен Сивев и на специалните гости -  Едуардо Бассо – председател на проекта, и Филип Дени Фе – експерт от Европейския институт за културни маршрути, инспектиращ проекта.
Да припомним фактите: в проекта са 14 селища от 10 държави, членуващи в европейската мрежа, посветена на местата на мира, в които са подписани мирни договори. Кайнарджа е част от нея заради мирния договор между Руската и Османската империи от 1774 г. На него е посветена експозиция в Туристическия посетителски център с директор Дафинка Станева, автор на излезлия наскоро пръв по рода си справочник за община Кайнарджа.
Проектът „Места на мира“ в Европа цели да се засили сътрудничеството между европейските държави в проучвателските и изследователските дейности за сключените мирни договори в „местата на мира”.

Чрез него се работи с младите хора за опазването на мира  в бъдеще и за увеличаване на просперитета на хората, живеещи в тези райони.
Участниците във форума огледаха обекта – чешмата, Центъра като част от комплекса, включващ още два знакови паметника – на Екатерина II и на граф. Румянцев. Комплексът е база за провеждане на фолклорния фестивал „Край чешмата под върбата“.
 
В Посетителския център бе едно от трите основни събития в област Силистра през м. ноември м.г. за представяне на Българското председателство на Съвета на ЕС, осъществено от Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България. В рамките на събитието бе откриването на плоча, ознаменуваща 125-а година от изграждането на чешмата.

От профила на Бонка Йордановасобственикът на летище Кайнарджа - Stoyan Georgiev подари на гостите атракционна разходка със самолет над суходолието в общината, за да видят високо комплекс "Чобан махала", крепостните руини, както и тракийското светилище "Баджалията". 

Господин Филип Дени Фе бе запознат и с факта, че на територията на община Кайнарджа има семейна Винарска изба Кайнарджа, произвеждащ вино каберне-совиньон "Кайнарджа 1774", че в общината има първото в България соларно улично осветление и др. Уверихме ги, че по всякакъв начин община Кайнарджа се опитва да подкрепя малкия бизнес, а в момента усилията са насочени към сферата на туризма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар