четвъртък, 4 май 2017 г.

Поредна дегустация на вина край границата до Силистра

На територията на Енологичен център „Остров“ към едноименната винарска изба, намираща се на метри от ГКПП Силистра на румънска територия, бе проведена поредната дегустация на новопроизведени вина. Проявата е част от продължението на проекта „Терасите на Дунав“, благодарение на който и в Силистра има мини енологичен център (в т.нар. станция по кайсията), една придобивка за местни производители на грозде и вина.

В дегустацията участваха представители на неправителствената организация „Няма невъзможни неща“, която работи по европейски проекти, свързани с река Дунав, вкл. и напоследък по един, в който е част от гурме разбирането за вино, хляб, трапеза…

Г-жа Белу показва наградите на вината,
представени за дегустация
Пред участниците домакините начело с Оана Белу, която е председател на организацията, осъществила проекта, представиха бяло вино италиански ризлинг и от каберне совиньон розе  (и двете са носители на медали от винарии в Букурещ и др. страни), произведени миналата година от грозде от масива – 11 000 дка, намиращ се точно край Силистра и по терасите над река Дунав. Всеки от дегустаторите записа на специален лист своите впечатления и препоръки, каквато е и задачата на занятието. 

Гостите разгледаха изложбата с български и румънски вина, която все повече се обогатява, както и етнокъта, създаден по време на проекта. Представен им бе комплексът, заедно с басейн, намиращ се сред лозовите масиви с чудесна гледка към реката – символ на приятелството в Европа за граждани на страни от Германия до Черно море.



Няма коментари:

Публикуване на коментар