вторник, 2 май 2017 г.

Фестивална сцена за млади лауреати с два таланта в чест на Николай Гяуров



VII Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ във Велинград (5 – 13 септември 2017 г.) обявява нова инициатива „Фестивална сцена за млади лауреати с два таланта“

Велинград присъства на световната музикална карта и като родно място на оперната легенда Николай Гяуров. В паметта на града живеят спомените за първите му стъпки, в които именитият бас съумял да събуди и развие своите дарби още в крехка детско-юношеска възраст по впечатляващ начин. Малкият Николай бил увлечен от музиката, свирил на музикални инструменти и пеел с възхитителния си глас. Рецитирал и участвал с успех в театрализирани постановки. Изучавал цигулка и тромба. 

Магията на сцената, вродената музикалност и предразположение към ансамблово музициране направили от юношата редовен участник в сформирания тук камерно-симфоничен оркестър, където ту сядал с цигулка в щрайха, ту с тромбата в духовата група. Изумителният му силен и тембрист глас и вродена артистичност откриват пътя на бъдещият световен оперен бас. Неговите разностранни творчески таланти щастливо се съчетават по-късно в знаменита оперна кариера. 

Право и гордост за Велинград е да запази тази творческа атмосфера и да я възроди като място, където младите дарования да получат сцена за изява, подкрепа и съпричастие към израстването им в музикално-артистичното поприще. Това накара Международният фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров“ да открие Сцена на млади лауреати с два изявени таланта.

Фестивалната сцена

Оперaта е синкретично изкуство. В него музиката и пеенето се слива с театъра и балета, за да се роди оперният спектакъл. В музикалното образование у нас отдавна се утвърди обучение по специален предмет (инструмент или пеене) и по т.нар. задължително пиано. Другите артистични таланти също участват в изграждането на бъдещите изпълнители.

Но светът се промени, появи се цял клас нови инструменти, появиха се нови жанрове, вкл. и в операта, които също искат поле за изява. В самите сценични постановки нахлуха нови технически чудеса в осветление, озвучаване, декори... Играта на артистите се сдоби с нови елементи, а операта – с нови жанрове. Остана задължението бъдещите музикални звезди и артисти да се формират комплексно, да откриват сами баланса между компонентите, с които ще се изявяват.

Тези констатации поставиха различни изисквания към днешната сцена, към осигуряването на необходимите условия за изява. Остана извечно само вълнението от публичната проява и „факторът“, който пленява аудиторията.

 Регламентът

Фестивалната сцена „Млади лауреати с два таланта“ е за изявени музикално-сценични дарования в две възрастови групи – младша възраст до 14 години и старша възраст – до 20 години. Младите дарования до 14 години ще се представят в две категории – инструмент и пеене и/или друг вид театрално-сценично (или балетно) изпълнение, всяко с продължителност до 7 минути. Същото изискване е и към старшата възрастова категория, само продължителността на двете прояви е увеличена на 15 минути за всяко от изпълненията. Репертоарът е свободен, по избор на кандидата. 

Кой може да участва? В категорията „Млади лауреати“ ще се състезават изпълнители и от двете възрастови групи, които вече са получили признание на други конкурси. В категорията „Кандидат лауреати“ могат да участват всички таланти, които още не са намерили лауреатско признание на други конкурси.
Проявата ще е във Велинград между 8 и 13 септември – рожденият ден на маестро Гяуров, на който ще се състои гала концерта на наградените. Организаторите се ангажират с осигуряването на афиши, реклама, зали, подходящи условия за артистична иява, авторитетно жури и награди. Заявки за участие ще се приемат до 15 юни 2017 година. 

Заявките може да изтеглите от сайта на фестивала: http://www.bgmusicalheritage.com.  След попълването им ги изпратете електронно или по пощата на посочените тук адреси: Електронни заявки до kinopregled@gmail.com или bulgarian_heritage@abv.bg; потвърждение за участие и допълнителни разяснения на телефон 0896584601; и писмени заявки на адрес: София 1000, ул. У. Гладстон 39\

Няма коментари:

Публикуване на коментар