сряда, 3 май 2017 г.

Хор „Седянка“ в международен фестивал с 13 състава в Стара Загора


Най-развиващият се български град Стара Загора организира първия по рода си в района Международен хоров фестивал, наречен „Августа Траяна“,  дело на общината и на НЧ „Родина“. Фестивалът бе в края на месец април и в него участваха над 350 хористи от 13 хорови формации от България, вкл. Смесен хор „Седянка“ Силистра, както и два от Холандия.  
Целта на проявата, в която имаше три възможности – Концерт матине сред експонатите от няколко цивилизации в Регионален исторически музей, Кантатно-ораториална вечер в залата на Художествената галерия и общ концерт на територията на Античен форумен комплекс „Августа Траяна“. Силистренският хор под диригентството на Лидия Кулева изпълни своята програма последен в матине проявата и бе предпоследен преди домакините от Смесен хор „Родина“ в заключителната изява на открито, защото визитката му е сред най-богатите между участниците.
Само за една година след международния конкурс в Добрич, международния Събор в Силистра и международния фестивал в Чернавода, Румъния, за хора от крайдунавския град това бе 4-ата изява в и извън България на прояви с висок артистичен градус – една възможност за премерване на моментната артистична и певческа температура на формацията, която повече от век представя Крайдунавска Добруджа.
С идеята, независимо от проблемите, които има самодейното изкуство в Силистра, вкл. и хоровото – финансови, демографски, творчески и организационни, да бъде повишен опитът в изяви пред претенциозна публика, за да се възвърне някогашното самочувствие и слава на силистренските певци. Сред положителните моменти в представянето им в „преблестящия град на траянците“, както е наричан във втори-трети век Августа Траяна, връстник на древния Дуросторум, е фактът, че добруджанци, единствени пристигнали от Северна България, изпълниха най-много български обработки на народни образци и черковнославянски песнопения, като в програмата на хора влезе и вечният химн на Добруджа „О, Добруджански край“, който може би за пръв път от десетилетия насам прозвуча по тези земи. Така, както вече век е песен емблема на хорове от Силистра, Добрич, Балчик, и др. градове в Североизточна България, в репертоарите на които има заслужено място, не само от патриотична, но и от емоционална гледна точка.
Кои бяха участниците във „фатален формат“: Октет за източно-православна музика „Свети Йоан Дамаскин“ (представители на Държавна опера Стара Загора), Дамски камерен хор „Библиофония“, туристическия хор „Средногорски звуци” при туристическо дружество „Сърнена гора” с 4 песни посветени на България, и смесен хор „Родина” (всички те от Стара Загора, като туристическата формация бе гост на 12-ото издание на Събор на хоровете от крайдунавските градове – Силистра 2016, проведен с партньорството на Община Силистра и НЧ Доростол).
Гостуващите състави - непрофесионални младежки хорови състави, еднородни и смесени хорови формации и вокални ансамбли, бяха от холандските градове Бакел и Ос, както и хорове – освен от Силистра, още от Бургас (Смесен хор „Родна песен”), Казанлък (Смесени хорове „Петко Стайнов” и „Севтополис”), Общински хор Димитровград, Пловдив (Дамски хор „Тримонциум“) и Ямбол (Дамски камерен хор „Проф. Георги Димитров“).  

Какво цели международният фестивал, заложен в културния град на някогашната Верея: културен обмен и сътрудничество, приобщаване на хоровото изкуство към българските и европейски ценности и тяхното популяризиране, както и обогатяването на музикалната традиция на Стара Загора.

Мариана Желязкова от НЧ Родина“ за фестивалаВ Стара Загора винаги сме имали желание да направим подобен хоров форум, но идеята узря миналата година, когато бе чествана 70-ата година на местния Смесен хор Родина“ и ще се радваме да го има фестивалът“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар