вторник, 26 юли 2022 г.

Предстои представяне в Силистра на песнопойка на легендарен народен певец от Добруджа близо 125 години след нейното издаване

На 10 август 2022 г. от 17,30 ч. в Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра е представянето на малко познатия у нас СБОРНИК ОТ СТАРИ НАРОДНИ ПЕСНИ, ЗАПИСАНИ В СЕЛАТА НА СИЛИСТРЕНСКО - СЪБРАЛ И ИЗДАВА ЮРДАН НИКОЛОВ СЛЕПИЯ (КАЛИПЕТРЕНЕЦ). СИЛИСТРА (1898 г.). За него участващите в събитието ще научат от три доклада: Йордан Георгиев - журналист изследовател („Безценните песни на българския народен гений“); д-р Йордан Касабов - етнолог („Приносът на народен певец от Добруджа за битийността на българската душевност през 19 век“); доц. дин Тодорка Георгиева от Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“ и от Научен център „Дазий Доростолски“ („Старинни езикови черти в една народна песен от Силистренско“).

Сборникът Сборникът е представен единствено в поредното издание през 2021 г. на Форум „Българско наследство в град Бачик по покана на председателя на едноименната фондация Маруся Гостова. Пълното съдържание на сборника е на адрес  (http://jordansilistra.blogspot.com/2020/11/19-1898.html)в Блог ВЕРСИНАЖ, а  за него повече на адрес www.portal-silistra.eu/index.php/news/9977 в сайта Порталът на Силистра.


Няма коментари:

Публикуване на коментар