сряда, 1 април 2015 г.

В Сухата река продължи изграждането на газопровода от Добрич


В последния ден на м. март в т.нар. Сухоречие бяха възобновени временно преустановените строително-монтажни дейности по изграждане на газопровода Добрич – СилистраТова стана след проведени срещи и разговори между ръководствата на „Булгартрансгаз“ ЕАД, „Ситигаз България“ ЕАД; дружеството „S.A.L.P“, изпълнител по проекта, и кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов. 
Министерството на регионалното развитие и благоустройството даде през м. декември 2012 г. разрешението за строежа на преносен газопровод с високо налягане и автоматична газоредуцираща станция Силистра на територията на областите Добрич и Силистра. В края на месец ноември с.г. с решение на Министерския съвет бе учреден и безсрочен сервитут в полза на "Булгартрансгаз" ЕАД. Правото на ползване е върху площ от 79,716 дка в поземлени имоти в горски територии – публична държавна собственост, разположени по трасето на газопровода в землищата на селата Росеново, Божурово, Черна, Крагулево, Камен, Лясково, Житница, Балик, Коларци, Главан, Попкралево, Срацимир, Бабук, Ценович, Средище и Войново в общините Добрич, Тервел, Кайнарджа и Силистра. В началото на месец март 2013 г. стана факт дългоочакваната първа копка на местната разпределителна газстанция, направена от Кирил Темелков в качеството му на изпълнителен директор на ЕАД-то. Дължината на газопровода е 80 км.  
Да припомним, че първите реални стъпки за газицификацията на Силистра започнаха в първите години на новия 21 в. През 2007 г. ДКЕВР обсъди искането на "Ситигаз" за дългогодишен лиценз за газоразпределение на община Силистра, като дружеството вече беше осигурило подкрепата на местния законодателен орган - Общински съвет Силистра.
До момента са изградени над 9,5 километра газопроводна мрежа в Силистра, която достига до газоразпределителната станция на "Булгартрансгаз" ЕАД. В следващите няколко седмици предстои участъкът да бъде изграден и да бъдат направени проби по якост и плътност. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар