четвъртък, 17 май 2012 г.

Силистренските художници с "Бутикова изложба" за 24 май



       Членовете на Дружеството на СБХ в Силистра (5-има художници) спазиха традицията да се представят със своя изложба в навечерието на 24 май - Ден на българската култура и на славянската писменост. По традиция за своя територия те използват фоайето на Драматичен театър "Сава Доброплодни". Може би, за да се усети контрастът с течащия покрив и оттам да стане актуална максимата "Животът е кратък - изкуството вечно". С допълнението на руския литературен класик Фьодор Достоевски: "Красотата ще спаси света". "Откриваме "бутикова изложба" за 24 май", заяви Цветана Игнатова, началник на отдел "Култура". 
"Ръката на Ева"
     Д-р Лидия Попова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" прочете поздравителни адреси до участниците в изложбата от името на Община Силистра. Димитър Кулев, Йордан Колев, Георги Жеков, Стефан Пенчев, Коста Дончев и Анна Димитрова са предложили свои картини и малки пластики в нея, за да докажат, че и в условия на криза творците имат мисъл за изкуството.
          Впрочем, антикризисни мерки са взели назаем от природата някои от тях, реализирайки свои приумици, придавайки им тържествен вид. Така скулпторът Йордан Колев представя свои "Рисунки", всъщност голи женски тела, благодарение на...утайка от кафе. Екологично, прозаично, но и артистично. В добавка със скулптурно изображение на "ръката на Ева,", държаща изящна ябълка със съвършени форми. От своя страна Георги Жеков също "бори" недоимъка, ползвайки за своите скулптури от най-обикновена хартия за опаковане, слепена майсторски с лепило за тапети. Актуален е и Стефан Пенчев със своите пейзажи "Ледоход" - I, II и т.н., едно напомняне за посещението на ледения Дунав само до преди 2 месеца.
(Блог VERSINAJ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар