вторник, 14 април 2015 г.

Ротарианците подготвят „кът на паметта” в Дунавския парк в Силистра


                Наскоро Ротари клуб Силистра  проведе 19-я си благотворителен бал през последните десет години, този път отново посветен на Великден. От 2006 г. насам почти неизменно в наверечието на Възкресение Христово клубът кани своите членове и техни приятели – предимно представители на властта и на бизнеса, за да съчетаят полезното с приятното, и да реализират възможна за момента благотворителна лепта.
                Тази година президент на Ротари клуб е Георги Иванов - кмет на Сребърна.  Той покани от името на своите колеги Вокално студио „Мегатон” и Ансамбъл „Силистра” при НЧ „Доростол” да създадат задължителното добро настроение, предизвикващо към участие в търговете и томболата – традиционни възможности за събиране на средства. Две великолепни госпожици вече с опит на сцената – солистките Христина Миленова и Свилена Георгиева, допринесоха за общия успех в концертната част на вечерта.
                Картина, представляваща лампа – емблемата на Ротари интернешинъл за настоящата ротарианска година, създадена от клуба по изобразително изкуство при ОДК с ръководител Живка Ковачева, бе сред най-атрактивните предмети в проведените търгове. Заедно с  живописни творби с различно съдържание , рисувани от приятели на Интеракт клуб Силистра, както и интересна икона, дарение от Ротари клуб Кълъраш от предишни години. Бизнесмените Любомир Ковачев и Пламен Маринов, както и фирма „Крисбор” станаха основни дарители в проведените наддавания за произведенията на изкуствата.
Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и Лайънс клуб дариха всеки поотделно по четирикратни суми на стойността на индивидуален куверт за участие в бала. Областна администрация Силистра по поръка на областния управител Стоян Бонев се включи в томболата също със сума, равна на един куверт, проявявайки след коледния бал за пореден път отношение към проявата.
Д-р Мария Димитрова – председател на ОбС- Силистра,и бизнесменът Тодор Тодоров, които участваха лично  в благотворителната вечер, подпомогнаха по време на провеждането й част от участниците в програмата - лазарките на НЧ „Възраждане” – село Сребърна със солистка Илияна Янакиева, ученичка в специализираното училище за фолклорни изкуства в Котел, родом от село Сребърна, една то десетте представители на Крайдунавска Добруджа в това уникално школо, където се учат певци, музиканти и танцьори от цялата страна.
„Средствата, които се събират от подобни прояви не са големи, но винаги се стараем да направим с тях нещо полезно”, каза след бала президентът Георги Иванов. С част от средствата от коледната проява са продължени подобренията в едно от отделенията на МБАЛ Силистра, на което ръководител е д-р Стоян Киров, член на РК Силистра. Предстои да бъдат открити три малки чешми в обновения Дунавски парк, също подпомогнати от ротарианците, които отбелязаха неформално своето 15-о годишно присъствие в Крайдунавска Добруджа, тъй като през 2000 г. започва организацията по структурирането на клуба в Силистра.
Колкото до бъдещия паметен кът целта е да бъдат почетени по атрактивен начин имена от историята на Силистра като Флавий Аеций, патриарх Дамян, хан Омуртаг и др., подсказани от историците, тъй като някои от тях дори не са уважени с наименования на улици, а или са родом от древния ни град, или имат принос за неговото развитие и прослава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар