Върхов момент от земеделските обичаи и обреди в село Шуменци е жътвата, съвременен вариант на който се проведе на 29 юни 2017 г. по организация на кметството и читалището, и с домакинството на местен арендатор, приел идеята за пръв път от много години в селото да бъде проведен първи за сезона жътвен ритуал, съобщи Калина Михайлова, кмет на селото.
Според традицията за жътва се тръгва рано и в празнично облекло, закичени с китки от свежи цветя. И накъде без оръдието на труда - сърпове и паламарки. С надеждата да е спорна и лека работата, да е
весел и приятен трудът по прибирането на реколтата от жито - основна за Крайдунавска Добруджа.
Преди да зажънат, жътварите се събраха
насред полето с молитва и погача за богат урожай, пълно зърно и година без
гръмотевици, която отец Михаил отслужи, след което бе подета песента
„Ой, Вело”.
Жътварката Калинка Михайлова: „Хайде, женички, давайте да
зажънем, да направим ръкойки, че да вържем големия сноп; че като дойде
стопанинът, да му го поднесем и той да развърже голяма кесия, за да извади голяма пара”.
Зажънва се с обърнати към слънцето с лица, за да върви
работата напред и с призива „Бог напред и ние след него, и както тежат тези
класове със зърното, така да са пълни и хамбарите на стопанина”. (С общ отговор: „Дай боже!”).
Част от класовете се хвърлят напред пред себе си, за да е лека и спорна работата
на всички жътвари, а останалата се увиват около кръста, за да не няма болка от
постоянното навеждане по време на жътвата.
По
стародавна традиция в първия ден от жътвата пред стопанина на нивата се изправя
първият сноп от ръкойката на всички жътвари, окичен с червен конец и и покрит с
женска забрадка, върху която той поставя
пари за берекет и сполука.
И вече в осъвременен вариант една от жътварките плисва
вода пред комбайна и стопанинът пръв тръгна да жъне, а всички останали се почерпват от питата с мед.
Хаирлия да е до хамбара, пардон до силоза, а в Добруджа в 21-я век - силоз до силоз, мила моя, майно льо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар