понеделник, 16 април 2012 г.

"Копринена" халва лекува депресия


         Турската "копринена" халва преди години стана най-новият хит на пазара на сладкарските изделия у нас. В родината й, южната ни съседка, майсторите й не били на много места - основно в Истанбул и Измит. Не повече от 30 общо са там цеховете и заводите за производство на "пишмание"-то, което в творчески превод би означавало "неустоимата"...халва. Първите й любители в България вече установили и ново свойство у халвата: тя лекува депресия, включително и по-често у жените. Не е случайно тогава, че Силистра стана столица на копринената халва. Ориенталският сладкиш обаче вече е мечта за всяка трапеза, при това дори повече от шоколада, в Холандия, Германия, Белгия, чак и в САЩ. Вкусът е наложен от тамошните колонии от турци. Забърква се сладкото изкушение от захар, пшенично брашно, маргарин и есенции /ванилия или какао-по избор/. За да го превърнат в...кълбенца от навити триметрови нишки с размери на микрони. Копринарката няма нищо общо със захарния памук. Разликата е в технологията и в основното изискване: подгряване на сместа до 160 градуса със специален миксер, какъвто не може да бъде ползван при домашни условия. При това бъркането продължава 7-8 часа. Кълбенцата от захар стават за "хапки", една по една, с кафето. Вместо бяло сладко, познато от Българското Възраждане и старите градски песни. Може би имаме нужда от нещо сладичко, за да прогоним стреса от напрегнатия делник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар