четвъртък, 9 май 2024 г.

Място за незабрава в Силистра: паркът с паметника на 31 Силистренски (Варненски) пехотен полк и Мемориална стена на славата


В Силистра - на 9 май 2024 г., церемония за Деня на Европа, посветен на мира и обединението, честван в страните от Европейския съюз във връзка със създаването през 1950 г. на неговия предшественик – Европейската общност за въглища и стомана. Денят на Европа е един от общите ни символи, насърчаващи единството между нас, жителите на Стария континент. Този празник е белязан и с още едно важно за света и в частност за Европа събитие – подписването на 8 май 1945 г. на декларацията за капитулация на Третия райх в резултат на победата на антихитлеристката коалиция. На нея е отреден специален Ден на победата на Съюзниците над Нацистка Германия през Втората световна война. Празникът се отбелязва на 8 май от страните съюзници от Западна Европа и САЩ, докато в Русия и на 9 май - в повечето бивши републики на СССР.

На този ден преди 6 години в изпълнение на волята на Инициативен комитет - с последен и най-деен председател юристът Николай Димов, създаден две петилетки по-рано при негови предшественици на поста "областен управител на област Силистра", благодарение на многоетапна дарителска акция и със съдействието на община Силистра - тогава с кмет д-р Юлиян Найденов, мемориалната стена на славата бе осветена от отци на Доростолска епархия начело с тогавашния Доростолски митрополит Амвросий.

На нея са изписани 563 имена на войници и офицери от Българската армия, повечето от които от 31 Силистренски пехотен полк – Железен. От всички тях 119 са силистренци от други подразделения, също загинали за свободата не само на България, но и на други народи в битки на европейско и световно ниво. Проектът е на арх. Мария Друмева и е съгласуван е с Министерство на отбраната, както и е защитен пред Специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Национален институт за недвижимото културно наследство. Част от проекта са и трите пилона със знамената на Република България, на Обединена Европа и на община Силистра.

По този начин бе обогатен с още символика паркът, посветен на полк, в чиято чест през 1985 г. бе изграден паметник, символизиращ едновременно героизма и трагедията, които вървят ръка за ръка във всяка война. И особено в най-кръвопролитната в човешката история, продължила близо 6 години.
Скулптурната композиция е дело на автора на проекта –това е скулпторът Георги Чапкънов – Чапа, осъществена заедно със скулптора Емил Попов и арх. Здравко Русев. Тя е част от Областен регистър на военните паметници и изобразява шестима войници в атака, стъпили върху четириъгълна наклонена плоскост, обшита с меден обков. Надписът върху него гласи „Слава на героите от 31 Силистренски пехотен полк /Железен/“. На него на времето мемориална книга посвети Красимира Орлоева, а популярен е и дневникът на полковия свещеник Марин Генов за участието му в бойните действия по време на Втората световна война.
В продължение на 7 години учителят по история Тодор Николаев издирва имената на загиналите за свободата на Европа и на България войници и офицери от 31-ви Силистренски пехотен полк, както и на силистренци, служили в други полкове от Българската армия, намерили смъртта си в боевете през Втората световна война. В издирвателската дейност активно участват и трите музея в областта – Силистренският, Тутраканският и Дуловският.
31 полк е създаден като Варненски, но в еуфорията през 1940 г. във връзка с възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България той е „преименуван“ неофициално, тъй като в него тогава са служели повече добруджанци от сегашната Силистренска област плюс околия Тервел. В този смисъл добруджанци остават „душата“ на полка, независимо от големия брой бойци от Варненско-провадийския край във втората фаза на Втората световна война.
В нейните рамки малко повече от половината от бойците в полка също са от Крайдунавска Добруджа, а останалите са от различни други краища на страната. По тази причина първоначално е имало идея на Мемориалната стена да бъдат изписани и населените места, но за опростяване на делото е приет вариантът – изреждането да е по азбучен ред по групи и чинове – малко име, инициал на презимето и изцяло представена фамилията. Смъртен акт №1 в полка е на името на Кръстю В. Кръстев от село Кладенци, Тервелско.
Сред изписаните имена като военен дописник е посочен известният български народопсихолог Иван Минков Хаджийски – родом от Троян (1907 г.), който е 119-ият в списъка на бойците, незавърнали се от фронта. Той е бил доброволец и умира при вр. Висока чука на 3 октомври 1944 година още в първия бой на полка, без да е негов член.
Минута мълчание – символичен поклон пред саможертвата на загиналите за свободата, изписани на мемориалната стена на славата и на всички други – знайни и незнайни, чиито кости лежат в общи гробове някъде по света – днес в деня на Европа и 79 години след края на Втората световна война.
Спазвайки традицията, цветя и венци днес поднасят представители на община Силистра, Областна администрация Силистра, на Военно окръжие, от Областните съвети на съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и на ветераните от войните, представителни групи от училища и културни институти, политически партии и граждани, сред които и потомци на ветерани от войните. Благодарим на всички за участието в церемонията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар