четвъртък, 20 юни 2024 г.

В Силистра във върла жега без ентусиазъм "срещаме" Далѝ, Шагал и де Кирико, да се готвим за достойно посрещане наесен на Йожен Делакроа и Хенри Мур

В следобедна върла юнска жега на двадесетия ден от шестия месец в календара на лето 2024-то със скромно за областен град внимание - - високите температури бяха подходящо извинение за отсъствието на интелектуалците от Силистра, бе представянето на изложбата от 45 творби от трима световно известни художници от миналия век - Салвадор Далѝ, Марк Шагал и Джорджо де Кирико, "гостуващи" с копия на оригинални цветни литографии в Художествена галерия Силистра.

Творбите са собственост на Александър и Василий Кесаури, живеещи във Франция. Сред присъстващите на откриването със слово на директора на галерията Йордан Колев бе областният управител Илиян Великов. Както и трима от участниците в утрешната научна кръгла маса за 250-годишнината от Кючуккайнарджанския мирен договор проф. Андрей Андреев от Велико Търново, д-р Йордан Касабов - етнолог от Силистра, и Валентин Събков - историк изследовател от Варна. Дружеството на художниците бе представено от Христина Гаева, но сред творците бяха също фотографът Жечко Жечев и художничката Ана Димитрова.



При откриването г-н Колев заяви: "Изложбата библейски теми ни показва сюрреалистични съновидения на тези художници от началото на двадесети век. По този начин изложбата за пръв път се показва в България. Шедьоврите са част от внушителната колекция от над три хиляди творби, предмети и вещи на творци със световна известнвост и непреходна ценност, притежание на семейството, инициатор на избожбата. И тримата художници са сюрреалисти, създатели нова естетика в изобразителното изкуство, рисуващи въображаеми съновидения и нелогични сцени. За тях рационалното мислене потиска творческите сили и въображението и се отразява негативно на реалистичното израстване на художника.

Салвадор Дали е живописец, график, скулптор, бижутер, керамик, писател с ореала на световно признат гений. За него изкуството не е огледало на обществото, тъй като то не се съобразява с обществото, защото само по себе си е авангард. Литографиите в нашата изложба са правени през 1966 година и са посветени на Папа Павел VI с наименование  „Отче наш” – Далѝ разработва и показва свой символичен език, своя реалност и илюзия. Символите са с лично значение за него, още повече, че литографията е една от големите му страсти. Представеното портфолио е съвкупност от религиозни сцени – своеобразна молитва.  Чяаст от изложбата е и позлатен барелеф на „Небесната Ева”, направен от Салвадор Дали.

 От друга страна, Марк Шагал също е творец с многообразни таланти: живописец, сценограф, поет, илюстратор, писател и витражист. Той е руски евреин, роден във Витебск през 1887 година, а умира на 97 години във Франция през 1985 година. Расъл е в бедно семейство с девет деца. Когато отива да учи в Санкт Петербург, баща му му дава 27 рубли и му казва: „Запомни, че нямам повече пари, това е всичко, което мога да ти дам”.

Учи в художествената школа, където директор е Николай Рьорих (бел.-голям приятел на България впрочем, изследовател на странат Шамбала), а на 25 години заминава за Париж, където започва творческият му живот. През 1959 година му възлагат да проектира стъклописите за синагогата на Медицински център „Хадаса” в Израел. Всеки от дванадесетте прозореца представлява едно от дванадесетте племена на древнвата еврейска държава. Шагал работи по проекта две години и прозорците са изложени на изложба в Париж през 1961 година, а по късно и в Музея на модерното изкуство в Ню йорк. По тези витражи Шагал създава литографската серия „Двайнасетте колена Израелеви”, който вижгдаме в изложбата в нашата галерия. Той казва: „През цялото време, докато работех серията, усещах как майка ми и баща ми ме гледаха през рамо”.

Джорджо де Кирико е един от първооснователите на сюрреализма, и е роден в Гърция 1888 година, но в италианско семейство. Той завършва Мюнхенската художествена академия. В изложбата е представен с 22 цветни литографии на тема „Апокалипсисът на Свети Юан”. Илюстрациите са сложни и проблематични, населени са с чудовища и дракони, представени с образи, които са близки до детското въображение – неясни и опростени, същевременно сложни със своята философска и религиозна символика. Изложбата на тримата големи художници е пета по реда си по линия не енйните инициатори. За октомври месец т.г. с организаторите – сем. Кисаури, е уговорена шеста изложба с творби на Йожен Делакроа и Хенри Мур”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар