вторник, 4 юни 2024 г.

В два дни - три събития за 130-годишнината на хоровото изкуство в Силистра

В последните два дни на месеца на културата – май 2024 година, в Силистра бе осъществена програмата „130 години хорово изкуство в Силистра“ (исторически обзор във ВЕРСИНАЖ на адрес: www.jordansilistra.blogspot.com/2024/05/130_27.html), на която бе посветена специална брошура със слово и снимки от различни периоди. Реализацията на програмата стана възможна, благодарение на съвместните усилия на Народно читалище „Доростол-1870“ с председател Маргарита Любомирова и Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева в традиционно за подобни прояви съдружие с община Силистра с кмет Александър Сабанов. Както и със съдействието на две други важни за самодейността институции на национално ниво.

Едната от тях е Български хоров съюз, на който хор „Седянка“ е член от 1941 г. насам още от времето на едноименното музикално-певческо дружество. Той бе представен на форума от члена на своята управа Марина Колева – диригент и деец на музикалното изкуство. Другата институция, уважила силистренци, е Съюзът на народните читалища, осигурил достойни награди за събитието. При това в навечерието на среща в Силистра през м. юни с.г. по линия на СНЧ с личното участие на неговия председател Николай Дойнов. 





Първа в програмата бе творческата среща, проведена в зала 13 на Художествената галерия, предоставена любезно за пореден път на пеещите самодейци от нейния директор Йордан Колев. Присъстващите получиха поздравление от община Силистра чрез заместник-кмета по хуманитарните дейности Стилиян Стойчев. Той заяви: „Общината винаги ще помага хоровото изкуство в Силистра, защото то заслужава да има своето продължение и развитие“. Според запознати с темата, налични са съвременни програми, финансиращи включително възстановяването на детски певчески формации в училищата, каквато необходимост има в Силистра след закриването преди тридесетина години на Детски хор „Дунавски славеи“. И всичко това в името на приемствеността между поколенията, която в момента е прекъсната по различни обективни и субективни причини.




Поздравителен адрес бе представен от името на областния управител Илиян Великов, както и от хорове от град Русе – „Св. Георги Победоносец“ при Младежкия дом в града, от град Свищов – „Янко Мустаков“ и от град Нови пазар – „Лира“, както и от тамошните читалища. Лично поздрав поднесе Марина Колева от БХС. От името на Съюза на българските читалища председателката на най-старото силистренско читалище връчи в колективен план Смесен хор „Седянка“ наградата „Златна клонка“, каквато миналата година получиха неколцина дейци на читалища от област Силистра, а медали за активна дейност на Лидия Кулева – пианист и диригент, и хористите Иван Иванов – най-дългогодишен хорист на настоящия етап, Дарина Жекова и Надя Иванова – също със забележителен стаж в хора, както и Нина Димитрова – дългогодишен хорист и организатор на хора. 

Сред медалистите бе и Йордан Георгиев – хорист с творчески принос за опазване на музикалните традиции в Силистра, автор на сценариите за тържествата, техен водещ и съставител на брошурата, както и на специални издания на хорова тема в предишни години. Поздравление бе поднесено на учителката Светла Колева, в миналото също диригент на седенкари, която единствено от колегите си от предишни времена уважи с присъствие събитието. Сред присъстващите не бяха и други адресати на предвидени награди – диригентите Светлозар Христов, Антонина Колева и Димитър Боев.

Заслужени специални поздрави получи пианистката Ингеборг Нейова, която е родом от Видин, но повече от половин век е корепетитор, включително в „Седянка“ и преподавател по пиано в Силистра, както и навършилата наскоро 30 години от създаването си от Група за стари градски песни „Златна есен“ с ръководител Йордан Здр. Георгиев. За съжаление, не успяха да се присъединят към участниците в празника и двама доайени на хоровото дело в Силистра – диригентите Стоян Чешмеджиев – родоначалник на славния Детски хор „Дунавски славеи“, просъществувал близо 30 години от 1964 до началото на 90-те години на миналия век, както и неговият последовател Любомир Павлов, който после е бил диригент и на „Седянка“. За „славеите“ също е намерено място в брошурата, но по материал от преди повече от четиридесет години.

Свои наблюдения по темата за хоровото изкуство сподели историкът, дългогодишен читалищен деятел и краевед Иван Занов – автор на изследване за Първия събор на хоровете от 1910 г. (негов тематичен материал е публикуван в специалната брошура, представена на участващите в тържеството). Доц. дфн Тодорка Георгиева от Филиал Силистра на Русенския университет направи паралел между старобългарската литература, черковно-славянското слово и песнопенията от времето на Йоан Кукузел. Дългогодишната хористка Елена Делийска – преди в „Седянка“, сега в ГСГП „Златна есен“, сподели свидни спомени от преди десетилетия, когато в основата на пеенето е била любовта към музиката, подготовката за успешно участие в конкурси, осигурената от тогавашната власт възможност да се пътува в чужбина и свързаната с това отговорност за запомнящо се представяне.

В навечерието на събитието подобен начин хористи ветерани разтвориха албума на спомените на пресконференция в национален клуб на БТА. В публикация в сайта на БНР според споделеното в нея, „По отношение на хоровото пеене в Силистра всичко започва през 1894 година, когато като учител в току-що откритото Педагогическо училище пристига чехът Карел Махан – възпитаник на консерваторията в Прага, дотогава капелмайстор на Моравската дивизия в град Ниш. Той поема черковния хор и създава първото в страната музикално списание „Кавал“, отбелязващо изявите на първите хорови прояви със светски характер в града, станали основата на различни формации. В годините назад е имало по 150 хористи в състава, тъй като тогава когато държавният интерес е бил обърнат към това изкуство.

В хор „Седянка" са пели и много оперни певци, сред които Христо Сарафов и Стефка Евстатиева, Лъчезар Пеев, Тодор Димитров – в един период той е директор на Държавен музикален театър „Стефан македонски“ – София, джаз певицата Мая (Стоянова) Нова“. Бивши седенкари имат изяви в различни хорове в Силистра (Църковен хор в Доростолска епархия, ГСГП „Златна есен“ при НЧ „Доростол“), Сливен, Търговище и други градове. Съвместни програми Хор „Седянка“ е имал като гост на 12-ото издание на Събора на хоровете през 2016 г. с джаз музиканта Теодосий Спасов, носител на званието „Кавалджия на планетата“.

Негови диригенти са работили след седенкарската си кариера  и в чужбина: Николай Мерджанов – в Турция, Веселин Колев – в Оман и Малайзия. Най-много години на поста е бил Чавдар Николов, а някои негови предшественици – Петър Бояджиев, Пенчо Пенев, Неделчо Кисимов и Петър Карагеоргиев, са се връщали на диригентския пост по няколко пъти, за да поддържат хоровата традиция в града, която е преживявала и тежки моменти – организационни, кадрови и финансови. Благодарение на всички тях е развит репертоар от над 500 произведения в различни жанрове – религиозни, светски, патриотични,  създадени от повече от 250 автори от няколко поколения творци. Хористите от предишни състави си спомнят с носталгия и за гостуващи като методисти диригенти – Васил Арнаудов от София, Георги Делиганев от Русе, и др. Незабравими са в миналото и творческите почивки, провеждани по седмица-две по няколко пъти в годината с осигурен служебен отпуск на участниците в тях и с поета издръжка на пребиваването.

В творческата среща се включи и д--р Наталия Минчева – уредник в Регионален исторически музей Силистра, която в своите книги за Добруджа представя и ролята на „Седянка“ като музикално дружество за запазване на българщината в Крайдунавска Добруджа в т.нар. румънски период от историята на Силистра и Добруджа (1918-1940). Тя напомни, че добре е да не се пропускат годишнини на заслужили музиканти, като Пейчо Пеев (т.г. се навършват 130 от неговото рождение), чиито наследници Лъчезар Пеев и Славин Пеев продължават делото му в света на музиката. В допълнение по тази тема – миналата година се навършиха 140 години от рождението на Петър Бояджиев – педагог, композитор и диригент, превърнал Силистра в музикален град, а той също заслужава „една вечер“ в негова чест.

Според програмата бе осъществено и поднасянето на венци и цветя на единствения у нас Паметник на песента, намиращ се в Дунавския парк току до патриаршеската базилика от X век, на мястото, където преди 114 години 400 хористи от Силистра, Видин, Русе и Тутракан пеят в първото издание на Събора на хоровете от крайдунавските градове, който вече има 13 издания. Този своеобразен ритуал което е традиция за всеки празник на музиката в Силистра.

На 31 май от 18 ч. бе концертът, посветен на 130-ата година на хоровото изкуство в град Силистра. Негов домакин бе Драматичен театър Силистра. Гости на концерта бяха диригенти от страната, бивши хористи на СХ „Седянка“ и на Детски хор „Дунавски славеи“, наследници на хористи, ценители и приятели на хоровото изкуство. Освен Марина Колева от БХС, сред гостите бяха диригентите Димитър Димитров (Мъжки хор на моряците-ветерани – град Варна) и Николай Нейчев (Смесен хор „Добрич“ – Добрич), доайенът на силистренските диригенти 89-годишният Стоян Чешмеджиев от село Срацимир – основател и дългогодишен диригент на Детски хор „Дунавски славеи“ – Силистра, действащ в периода 1964-1994 г., и отделила няколко страници със спомени в една от двете си документални книги силистренска юристка Татяна Тихчева – в миналото дългогодишен секретар на Окръжен съвет Силистра, която в един период и председател на ръководството на Хор „Седянка“.

Празничният концерт бе открит от Маргарита Любомирова – председател на НЧ „Доростол-1870“, а приветствени думи към присъстващите от името на ръководството но община Силистра поднесе заместник-кметът Стилиян Стойчев. В концертната програма взеха участие народеният хор с диригент Дариела Георгиева и народният оркестър с диригент Валентин Христов при Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с гл. худ. ръководител Тихомир Лефтеров, Смесен хор „Добри Чинтулов“ – гр. Сливен с диригент Георгиос Филаделфевс и Смесен хор „Седянка“ с диригент Лидия Кулева. Концертът завърши със съвместно хорово изпълнение на двата хора с емблематичния химн на Добруджа ,,О, Добруджански край“ по стихове Любомир Бобевски и музика на композитора Александър Кръстев. Подобно на предишни тържества и в това убедително и незабравимо бе и участието на Градски духов оркестър с ръководител Йордан Здравков Георгиев.

В рамките на тържествените събития, посветени на „130 години хорово изкуство в Силистра“, бе открита монтираната на фасадата на Младежки дом Силистра „Паметна плоча“, изписана със „златни букви“. Тя е дарение от силистренеца Пламен Джамбазов, чиято дъщеря Емили Джамбазова от Музикално студио „ДО РЕ МИ“ е една от най-талантливите певици, които Силистра е имало и има в момента. За паметни моменти от историята на хоровото изкуство и за Събора на хоровете от крайдунавските градове отново припомни в прочувствено слово Иван Занов – учител по историк и краевед, доскоро в продължение на години член на настоятелството на НЧ „Доростол“.

Честванията са хубава инициатива с обещанието да звучи и занапред създаденият от Петър Бояджиев марш по текст на В. Н. Тумпаров, в който се казва „Седянка“ наша вечно да живей“ в името на вечния седенкарски девиз „...докле сърца туптят в гърдите“. За да има поводи и за проникновено изпълнение на песента „Родна песен нас навек ни свързва”, възприемана като химн на българските хорове, чийто автор Добри Христов – композитор и теоретик, диригент и педагог, музикален фолклорист и общественик, е бил председател на журито на Първи събор на хоровете от крайдунавските градове (с фактическо оригинално заглавие „Първи български народен музикален събор на хоровете от крайдунавските градове), проведен през 1910 г. в Силистра с участието на двама министри от тогавашното правителството на България. Той е предшестван от състоялия се през 1909 г. също в Силистра Събор на юнашките дружества от крайдунавските градове, чийто успех дава кураж на местната общност да направи втора организационна крачка и да покани певци за пръв по рода си музикален събор.

КАЛЕНДАР ОТ ОЩЕ ЗНАКОВИ СЪБИТИЯ В ИСТОРИЯТА НА ХОРОВОТО ИЗКУСТВО В СИЛИСТРА

 През 1894 г. – създаване на пръв светски хор, а през 1896 г. – първа благотворителна обиколка на хора в различни градове на Добруджа с концерти за събиране на средства за пострадали от наводнения. През годините – взаимодействие с различни дружества – женското и с македонското, „Гайда“ и „Доростол“, спортното „Юнак“, емигрантския  „Добруджански хор“ в Русе, тукашните хорове „Млада гвардия“ и други, съставени на професионален и училищен принцип.

 През 1975 г., когато е чествана 80-ата годишнина на хоровото изкуство в града, неколцина седенкари са удостоени с орден „Кирил и Методий“ (хор „Седянка“ е също негов носител), а 37 са получили тематичните значки „Отличник на Комитета за изкуство и култура“ и „За активна читалищна дейност“. През 1964 г. за пръв път „Седянка“ печели лауреатско звание и бронзов медал на II-я Републикански фестивал на художествената самодейност, а в годините по-късно има награди и успешни участия в конкурси и фестивали в чужбина: Германия, Австрия, Италия, Финландия, Унгария, Русия, Молдова, Чехия, Босна и Херцеговина. Трайни следи и от изяви, включително с награди от певчески прояви България: София, Варна, Добрич, Попово, Казанлък, Балчик, Стара Загора, Русе, Сливен, Хасково, Нови Пазар, Поморие.

 През 1966 г. е възстановен Съборът на хоровете от крайдунавските градове, проведен като второ издание с 1 400 певци от 22 състава от Силистра, Русе, Видин, Лом, Свищов, Никопол, Оряхово, Тутракан и Ново село (Видинско), като сред участниците e Ценка Арнаудова, носител на орден „Кирил и Методий“ – III-та степен, единствена била и на първия събор 56 години по-рано.

През 2023 г. бе последният засега 13-и събор, преминал с участието на 220 певци от 9 състава от 8 населени места от България – Силистра, Варна (2 хора), Ловеч, Шумен, Нови пазар, Тервел; и 2 от Румъния – Кълъраш и Чернавода. В рамките на проявата бяха наредени във фоайето на Драматичен театър – Силистра три изложби – двете посветени на „Стара Силистра“ и на Дунавския парк със снимки от колекцията на Петко и Виктор Герасимови, както и гостуваща от Казанлък, посветена на Петко Стайнов – един от старейшините на хоровото изкуство в България.

    На 1 октомври 1940 г.  хористите на хор „Седянка“ посрещат българските войски след освобождението на Добруджа в резултат на Крайовския мирен договор между Кралство Румъния и Царство България, а през 1969 г. участват в тържествата за 1 800-годишнината на Силистра, представяйки „Песен за Силистра“ от Александър Райчев. В различните години са чествани разнообразни годишнини: 70-ата, 80-ата, стотната година и 120-ата на хоровото пеене, 100 години от Първия събор и др.  

 

Съставител: Йордан Георгиев

Снимки: Николинка Николова и БТА

м. юни 20234 г., град Силистра

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар