четвъртък, 23 май 2024 г.

Силистренската библиотека издаде книга „Силистра в снимки от миналото”

През април 2023 г.  Евгения Владимирова дари на Регионална библиотека „Партений Павлович” лична колекция с над 150 стари пощенски картички, свързани със Силистренския край. В новоиздаден в книга албум, който е наличен и на сайта www.libsilistra.bg, е представена подбрана извадка на най-старите от тях – общо 54. Те обхващат периода от 1911 г. до средата на века, визуализирайки град Силистра със снимки на площада, централните улици, емблематични обществени сгради, силистренското пристанище и др. Картичките са номерирани и подредени хронологично. За година за издаване е възприета тази от пощенския печат или от текста на гърба на пощенската картичка. 

Местата, които отразяват снимките, са описани с кратки справочни текстове в съдържанието. Съставител на изданието е Мануела Енчева, корицата е дело на Мартина Герова, графичният дизайн е на Васил Тончев, а великолепният печат е дело на „Ковачев Прес” ООД. Албумът се издава по проект "Библиотечното краезнание - историческа памет на родния край", сключен между Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра и Министерството на културата. Потребителите на библиотеката могат да се запознаят с албума в отделите на Библиотеката и във Филиал-2. 

Преди години  регионалната библиотека издаде книги с паметниците в Силистра, както и със скулптурите. На сайта има и раздел за Е-Силистра, включващ дигитална библиотека, представяща печатното културно-историческо наследство на Силистра и Добруджа в публичен дигитален архив с неограничен интернет достъп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар