Излезе от печат сборникът „Съвременните кулинарни празници в България", създаден от екип на Регионален етнографски музей на открито „Етър", научаваме от www.etar.bg. Луксозното издание включва доклади на участници във „Фестивал на фестивалите" – събитие, проведено на 24 юни (Еньовден) 2018 година, Връзката между храната и празника на билките е очевидна – растенията са неизменна част от кулинарните традиции на хората по целия свят.
„Предварително проучване, направено от музейни специалисти, показва, че от началото на XXI век в България се провеждат (понякога еднократно, друг път периодично) повече от 100 събития, свързани с храната", пише във въведението към сборника проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър".
„Нарастващият брой събития, свързани с храната, през последните 15 години вероятно е повлиян от носталгията по някогашните събори, но най-вече – от желанието да се популяризират кулинарни традиции, чрез които да се съдейства за развитие на местния туризъм", допълва към същата част от книгата Ваня Донева, зам.-директор на музей „Етър".
„Нарастващият брой събития, свързани с храната, през последните 15 години вероятно е повлиян от носталгията по някогашните събори, но най-вече – от желанието да се популяризират кулинарни традиции, чрез които да се съдейства за развитие на местния туризъм", допълва към същата част от книгата Ваня Донева, зам.-директор на музей „Етър".
Сред уважените празници и е и единственитя по рода си Международен фестивал вна мамалигата в село Нова черна, община Тутракан. В книгата се казва и рецептата: „Мамалигата се приготвя от царевично брашно, прави се гъста и се реже с червен конец. Яде се с кисело мляко, със сирене, с маджун, с пръжки от месо или с кой каквото обича. Някои му казват качамак, но по новочерненски е мамалига."
В допълнение: кулинарни празници в област Силистра има и в други населени места - посветени на гозбите на Добруджа в Сребърна, на динения маджун в Смилец, на добруджанската трапеза в Полк. Ламбриново, на плодородието и даровете на земята в Бабук, на хляба в Алфатар, Гарван, Шуменци и в др. населени места. Най-новият е в Силистра в навечерието на празника на града, също посветен на хляба, но още на песента и танца.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, дами и господа от Версинай! За жалост, Уредника на Етър - Габрово е архивар/ чиновник, а не потомствен Майстор - кулинар и мнението му за основните български продукти на Предци не е фактор! Царевицата изобщо не е балканско растение само преди 150 години, като преди това т.н. Мамалига , или Слънчева каша, с която се захранват дори бебета се прави от просо, проверете си източниците!
ОтговорИзтриванеДавате ли си сметка, че наивно подвеждате хирляди българи, като не посочвате качествата на автентичната ни Кухня? Поздрав.