|
Полуостров Алфатар |
Интересни
наименования има в сборника, съставен от Любомир Иванов (Институт по математика и
информатика, БАН),
председател на Комисия по антарктическите наименования. В него стотици са
българските имена на различни образувания на ледения континент. Вкл. и
представителство от Крайдунавска Добруджа има. Така на
Антарктида Силистра е остър скалист връх на остров Ливингстън, а
Алфатар е полуостров на о. Робърт. Връх Силистра е именуван през 2002 г., а
полуостров Алфатар е факт от 2008 г. Любопитно е описанието на
местоположението на Силистра в Уикипедия: Намира се в
южната част на хребета Левски в Тангра планина. Чрез Котелската седловинасе свързва с връх Сердика, намиращ се на 2.09 km югозападно. Разположен е на
2.78 km северозападно от нос Айтос и 1.98
km североизточно от Пешев връх Издига се над ледника Мейси на
север и ледника Бояна на юг.
Полуостров е полуостров на остров Робърт. Има дължина 4 km по направление североизток-югозапад, широчина 2,8 км. и се намира между проток Инглиш и заливите Мичъл, Карлота и Клотиъл Харбър. На запад се свързва с полуостров Копърмайн.
Югозападната част на полуострова е свободна от лед. Районът около Алфатар е посещаван от ловци на тюлени през 19 в."
|
Връх Силистра |
Сред стотиците имена с български
произход имаме върховете Ахтопол и Атлантически Клуб, Банкя, Банско, Белослав и много други; полуостров Албена, Алдомирски хребет, Априлов нос, ледници Арапя, Белоградчик и Балан, нос Балван, нунатак Арбанаси, бряг Аркутино, заливи
Баба Тонка и Барутин, Балчишки рид, нос Батак, залив Белене и пр. От 1992 година
насам Научният комитет за антарктически изследвания поддържа единен
международен регистър на
наименованията в Антарктика, в който са включени и българските. Правило е нови имена да се дават само на безименни обекти. Наскоро проф. Христо Пимпирев, ръководител на български делегации до Антарктида е дал отговор на писмо до Николай Колев от Алфатар, с което го уверява, че малкият добруджански град съществува и в най-ледения континент на планетата Земя.
Няма коментари:
Публикуване на коментар