понеделник, 18 октомври 2021 г.

Ротари клуб Силистра с проект в полза на спортната площадка на Строителната гимназия


 

На 16 октомври 2021 г. Ротари клуб Силистра с президент Боян Боев проведе в комплекс „Акациите“ поредната си проява с благотворителен характер. В юбилейната си 20-а година, отброявана от действителното чартиране на клуба, силистренските ротарианци събраха с приятели от Поморие, Попово, Балчик и Добрич, както и с местни партньори, с намерението да бъдат набрани средства за проекта „Възстановяване и обновление на спортната площадка с баскетболно игрище на ПГС „П. Пенев“ Силистра – 20 години по-късно“.

В началото на първото десетилетие на новия век са били поставени от тогавашните членове на клуба две табла с кошове на площадката на някогашния Строителен техникум – днес Професионална строителна гимназия. Това е едно от първите дарения на учредената през 2000 г. в Силистра ротарианска общност с пръв президент инж. Веселин Андреев, който също участва в настоящата инициатива. Снимка от този факт е била част от изложбата „5 години РК Силистра“, подредена в Регионална библиотека“.







Две години по-късно първият в Крайдунавска Добруджа ротариански клуб е приет в системата на Ротари Интернешинъл – най-голямата в света хуманитарна организация, чийто прототип е създаден през 1905 г. в град Чикаго (САЩ), а в България е актуална от 1933 г., първо в София, а после и в други градове. Вторият в региона клуб е в Тутракан – създаден е през 2005 г., като негов „кръстник“ е силистренския му събрат, и наскоро също направи свое поредно дарение, благодарение на което заедно с община Тутракан е създадена т.нар. солна стая към Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Силистра.

Проявата за силистренци е втора за настоящата ротарианска година, започнала на 1 юли, след събитието на открито „АРТ-работилница Ротари и приятели“, осъществена през м. август с мисия, посветена на Регионална библиотека „Партений Павлович“. На нея като резултат от проведените дейности с участници от 5 до 70 години са подарени 4 закупените специализирани пречистватели на въздуха.

В програмата в дъждовния съботен октомврийски ден, който не успя да провали събитието, имаше спортни занимания с любезното съдействие на Спортен клуб „Динамикс“, на чиято територия бяха проведени мини турнири по стрелба с лък и по тенис на маса. Заниманието в стил „Робин Худ“ бе интересно за всички присъстващи, включително и деца, защото за повечето това бе първи досег с лък и стрели.

И няма как да е иначе, след като с тях са тренирали шампиони както на България, така и на света – примерно световният първенец Явор Христов. При това в компанията на купи и медали от различни състезания, както и пред погледа на снимки на участници в тях, сред които Пламена Миткина – дългогодишна националка и треньор на българските олимпийци в Лондон.

Съпричастност към ротарианската проява проявиха Николай и Елена Желязкови от Велико Търново, предложили на участниците възможност да се запознаят с т.нар. биорезонансна диагностика за установяване на общо здравословно състояние, както и в ранен стадий на редица заболявания. Силистренецът Иван Иванов дари бурканчета с домашен пчелен мед; магазин „Тони арт“ се включи с отстъпка за дървени и керамични предмети за бита, както и по подобен начин Румяна Токушева – чаши с ръчно изработена украса от полимерна глина.

Част от предметите в томболата и в подаръчния магазин бяха изработени или украсени от Свилена Жечева – става дума за аксесоари, като картички, кутии, ключодържатели, магнити, шноли. И още: деликатеси от фирма „Актуал“ и домашно кисело мляко, както и дегустация на домашен хляб (при това в Деня на хляба), на домашна лютеница и на добруджански вина от изба „Пинк пеликан“. Гостите от РК Поморие откупиха картина с дунавски залез, а заедно с ротарианците от Балчик, Добрич и Попово – всеки от отборите, взел участие в състезанията, си тръгна с по една добруджанска пита от фурната на сем. Сабанови.

Предстои уточняване с директора на ПГС Силистра инж. Георги Аврамов какво точно ще се случи в проекта за реновиране на спортната площадка на гимназията, като със сигурност ще бъдат подменени таблата за баскетбол, но според възможностите на обекта ще има и други подобрения. Има предложение да се осигури нощно осветление на площадката, за да бъде едновременно лесно охраняема и използваема и в тъмната част на денонощието.

В момента в ход е преодоляване на бюрократичните препятствия на институциите за довършване на проекта за кръстовището при ДАП в Силистра, за който бяха събрани средства в предишни прояви на РК Силистра. Архитектурното решение е дарено безвъзмездно от представител на друг ротариански клуб, но неговото осъществяване ще стане когато, предвид спецификата на обекта, станат налични всички необходими разрешителни от институциите, сред които МВР, АПИ, община Силистра и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар