петък, 5 октомври 2018 г.

Астрофизик влезе в екипа на НАО в Силистра



Нов колега има екипът на Народна астрологическа обсерватория „Галилео Галилей“ в Силистра, която откри учебната 2018-2019 г. Това е младият специалист Йордан Радев, завършил „Астрофизика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, където е бил и асистент. Той е амбициран през новата учебна година в НАО да бъде развита още една възможност – астрофотографията.

За целта е закупена специална техника, но има нужда и от друга, както и от професионален фотоапарат за нощни и за астро снимки. Междувременно някои от учениците са си закупили лични фото средства, за да участват в процеса.

„Целта е да се приближим до професионалната астрономия, като по този начин навлизаме в нов дял за изучаване на звездите и техния състав и произход“, заяви Марлена Любенова, директор на НАО, която е единствена в Крайдунавска Добруджа.

Радев с новия телескоп на ПМГ
Силистра, получен по ТГС проект
Всяка година поне 5-6 от завършилите  кръжоците по астрономия  продължават любителските си занимания и при събития като метеорни потоци и др. се включват в провежданите наблюдения. Много от тях, когато се развиват като IT-специалисти, също се насочват да помагат в изследването на космическите обекти.

Работи се с деца от предучилищна възраст, за да бъдат запалени с интерес към Космоса, след това са групите за 3-4, 5-6 клас и още по-големите. С някои от напредналите се работи за участие в олимпиади по астрономия (в момента са 6 души), тъй като се решават задачи.

Интернет дава теория и данни, но трябва да се провеждат собствени изследвания, за да бъдат сравнени с описаните, влизайки в доклади, представяни на ежегодна конференция във Варна. За целта има специални карти за вписване на метеори. Във форума силистренци всяка година се включват с поне три доклада.

На 9 октомври е наблюдението на нов метеорен поток, който е слабо изследван. През ноември е планирано посрещане на групи, пред които ще бъде представен българският принос в развитието на световната наука.

Няма коментари:

Публикуване на коментар