четвъртък, 13 септември 2018 г.

Областният управител и доростолският митрополит с предпразнична среща

В навечерието на големия християнски празник Кръстовден, който е и празничният ден за областния център Силистра, областният управител на област Силистра Ивелин Статев посети Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в кабинета му в административната сграда на православен храм „Св. св. Петър и Павел“ в Силистра.

 
Представителят на държавната власт на регионално ниво и духовният водач на древно просиялата Доростолска епархия обсъдиха различни въпроси, свързани с организационни и морални проблеми в обществото като цяло, както и теми, изискващи конкретни управленски решения.
 
Гостът и неговият домакин се обединиха около максимата, че нещата в живота трябва да се обмислят, за да се случват по най-правилен начин. Споделено бе и разбирането, че и в днешно време всичко започва от семейството, включително и обръщането към вярата.
 
Негово Високопреосвещенство заяви, че е сред митрополитите в Българската православна църква, който работи в епархия, където има разбирателство както с регионалните институции, така и с местните власти в Силистренска и в Добричка области. Независимо от етническата принадлежност и религиозното вероизповедание на техните представители.
 
На коментар бе подложена и тревогата в епархията във връзка с обстоятелства, някои от които зависят от национални институции, пречещи да се придвижи изграждането на втори православен храм в Силистра, макар да има отредено място от преди повече от 20 години, а и е наличен утвърден проект, чакащ своето осъществяване.
 
За изясняване на проблема, както и за намиране на изпълнимото му разрешаване, предстои среща на представляващите Областна администрация, община Силистра и Доростолска епархия.
 
Митрополит Амвросий изрази съмнение доколко са перспективни предложенията за промени в Закона за вероизповеданията, по които той вече е споделил своите забележки пред Светия синод и авторите на проектите, особено по идеите кой къде и как да служи в различните религии.
 
Обект на обсъждане бяха и затрудненията по повод преподаването на религия в училищата, тъй като от дълго време не е намерена най-подходящата форма с реализируема програма, както и нейният фактически изпълнител.
 
На финала на срещата областният управител подари на митрополията комплект аксесоари за провеждане на тържествени събития, а митрополитът връчи на госта си икона на доростолските мъченици, която бе осветена от Негово Светейшество патриарх Неофит по време на първия Събор на доростолските мъченици, чието начало бе сложено през м. юли 2016 г. в Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар