вторник, 25 септември 2018 г.

Самодейците от Крайдунавска Добруджа сред най-добрите на "Море от ритми" в Балчик


За осми път в Блачик бе проведен Международният фолклорен фестивал "Море от ритми", дело на Сдружение за Балчик, за да „разкаже” за автентичното, акцентирайки върху него, поднасяйки го във вид съхранен и предаден от поколенията момент от българската цивилизация.



„За Балчик” е сдружение с нестопанска цел, в което членуваме млади, креативни хора с различни професии, с голям идеен потенциал, изпълнени с енергия и воля да направим светът около нас по - красив и добър.

9 са наградените във фестивала самодейци от Крайдунавска Добруджа, вкл. два състава, единият от които от Румъния, водени от силистренци.

Награда получи за трайно присъствие във фестивала хореографът Димитър Джамбазов, който и в осемте издания е водил свои колективи - тази година от Силистра - НЧ "Дръстър", и от Тутракан - Център "Ритъм". Негови възпитаници взеха и наградата за най-прецизно изиграно хоро.

Първа награда за ТШ "Калипетровци" от с. Калипетрово с р-л Чудомир Валериев в раздела за танцов изворен фолклор.

Първа награда в раздела за хорове над 18 г. за Певческа група от град Главиница с р-л Пламен Скорчелиев.

Втора награда за Ансамбъл при НЧ "Дръстър" Силистра в раздела за танцови състави - обработки - втора възрастова група.

Втора награда за любителско пеене за Иванка Въндева от НЧ "Ведрина" от град Алфатар.

Трета награда за Мъжка певческа група от НЧ "Ведрина" от град Алфатар.

Трета награда за обработен фолклор за Клуб "Васила Вълчева" - село Калипетрово с р-л Тодор Нончев. Клубът има втора награда и за песни над 18 г.

Наградата в раздела за чужденци, от името на град Балчик, отиде за Ансамбъл "Ритъмът на Балканите" - град Букурещ, с р-л Кирил Недев , родом от Силистра. Неговият брат Владимир Недев е р-л на Ансамбъл "Българани", също участник във фестивала.

Наградата за най-възрастен участник е за Мария Станчева от село Българка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар