вторник, 25 септември 2018 г.

Спецове по фотография разкриват тайни от занаята пред публика в Силистра


В Силистра за първи път ще бъде проведено мащабно фотографско събитие – Форум „Дни на фотографията – 2018“ в периода 25.09. – 04.10.2018 г., в който ще вземат участие професионално представени фотографи от града и страната, любители и ценители на фотографското изкуство. Идеята е различните аспекти на ангажираност, интереси и присъствие в света на фотографията да се срещнат и да обменят опит, знание, съдържание и енергия. Организатор на събитието е Център за кариерно ориентиране – Силистра, с любезната подкрепа на Община Силистра и МКБППМН.

От 01.09. до 30.09. се провежда фотографски конкурс на тема „Цветна и романтична Силистра“ с цел изработване на календар за 2019г., който да се продава с благотворителна кауза. Сумата, събрана от продажбата ще се предостави за деца и младежи с изявени таланти и високи постижения в областта на науката от Силистра чрез стипедии. Няма възрастови ограничения за участие в конкурса, но има технически такива. Всеки, който има или иска да направи красива снимка на цветния и романтичен град Силистра, може да разбере правилата за участие на страницата на Форума във facebook -   Forum Photography Days – Silistra.
Организаторите са осигурили парични и/или предметни награди.

За тези, които обичат да разказват истории чрез снимките си, да споделят с другите през обектива това, което ги докосва, вълнува, разсмива, замисля, е конкурсът за снимки с телефон – „Разходка в Силистра“, който стартира от 2-ри септември и ще продължи също до 30-ти септември. Най-добрите истории ще бъдат включени в албум на страницата на Форума и също ще получат парични и/или предметни награди.

Вече са ясни и гост-лекторите, които ще вземат участие във Форума тази година. Това са Емануил Трейман от София – професионален фотограф и организатор на едно от най-сериозните фотографски събития вече повече от 25 години – „Фотоваканция“ с темата „Финансирай фотографските си мечти“; Мария Димитрова от Плевен – професионален фотограф, модел и стилист с темата „Фотосесия – стъпка по стъпка до крайното изображение“; проф. Пенчо Маркишки от София – оптик в Института по астрономия към БАН с темата „Астрофотография – с фотоапарат към небето“, Яров Мичев от Русе – професионален аерофотограф с темата „Светът от птичи поглед. Възможностите на аерофотографията“ и Снежанка Димитрова – Председател на Дружество по позитивна психотерапия в България с темата „Психология и фотография – отвъд желанието да снимаш“.

По време на Форума „Дни на фотографията – 2018“, от силистренските професионални фотографи ще имаме възможност да видим и чуем представянията на Лъчезар Чокоев с темите „История на фотографията“ и „Основи на фотографията“, Методи Жейнов и Розалина Иванова с темата „Травел фотография“. Старши-екпертът в РУО и учител по география г-жа Ирена Маринова, чрез изложбата на аерофотографии на Яров Мичев, ще представи темата „География и аерофотография. Природни обекти на България“.

Два уъркшопа се предвиждат в рамките на този форум – единият ще бъде за напреднали фотографи на тема „Портретна фотография на естествена светлина с модел“ с обучител Айхан Мехмедов, професионален фотограф от Силистра. Другият уъркшоп следва да привлече професионалисти, напреднали и любители фотографи на тема „Портретна фотография с модели от театрално студио Артистик“ в бистро „Мерси“. Идеята е пресъздаване на винтидж епоха и приказни герои.



Няма коментари:

Публикуване на коментар