вторник, 18 септември 2018 г.

ЖС "Екатерина Каравелова" Силистра ще раздава на деца и учители наръчник за разпознаване на домашното насилие

Уникален вид, изработен от екипа на Сдружението, има "дворът" на Кризисния център
Продължават дейностите по стартиралия социален проект на ЖС „Екатерина Каравелова“ в област Силистра, финансиран чрез Министерство на правосъдието на Република България с пари от държавния бюджет, за да бъде изпълняван законът за защита от домашно насилие.
Проектът„Устойчиво развитие на Център за консултиране и превенция от домашно насилие Силистра“(16.05.–16.11.2018 г.) в общините от регион Силистра е най-новото предизвикателство в социалната сфера за екипа на Сдружението с председател инж. Христина Георгиева, единствен по рода си в неправителствения сектор в Крайдунавска Добруджа, ангажиран по темата. В рамките на проекта ще бъде анализиран и проблемът чрез картината му през 2017 г. в регион Силистра на базата на Мониторинг на прилагането на Закона за защита от домашно насилие. 
Данните ще покажат промяната на нагласите и нетърпимостта към домашното насилие. Изготвеният мониторингов доклад ще бъде дискутиран в рамките на Експертния регионален съвет по проблемите на домашното насилие, учреден през 2014 г., в който участва и Областна администрация Силистра. Материалът е достъпен за всички заинтересовани институции, работещи по проблема, вкл. и в електронния му вид на сайта на ЖС „Екатерина Каравелова“ (www.ekaravelova.org). На 28 септември т.г. е свиканото общо събрание на организацията по оповестен предварително дневен ред.
Винаги е по-добре, когато в едно спално
помещение има климатик
Пред завършване и отпечатване е мини наръчник по темата за домашното насилие, насочен към деца във възраст от 7 до 10 години.  Предстои още в първите седмици на новата 2018-2019 учебна година да бъде разпространен сред ученици и учители в началния курс на обучение, а до м. ноември т.г. се предвижда провеждането на срещи по училища за приложение на програмата за превенция.
Със собствени сили екипът е оборудвал свой кабинет за психологически юридически консултации,
чието откриване предстои
Засега е известно, че това по програма ще се случи в село Сокол, както и в ПГМТ "Владимир Комаров" в Силистра (на три пъти). Известно е също, че на 14 ноември е Денят на отворени врати, а преди това - на 19 октомври, ще е традиционната проява "Заедно по-добри", на който обикновено се събират средства за поредна придобивка в Къща "Резилианс", за Кризисния център и за работата в социалните структури на Сдружението. 
Набраните миналата година средства с добавени собствени приходи вече са реализирани с два климатика, които вече са инсталирани. В тазгодишната проява преди концерта - още от 14 ч. на централния площад в Силистра ще има разположени шатри за продажба на книги, ще има ателиета за рисуване и за забавления, ще се продават сувенири.
Както винаги, се предвижда провеждане и на оригинален концерт, обикновено посещаван от много хора в знак на съпричастност на мисията на ЖС "Е. Каравелова" и на провежданите от сдружението проекти и дейности към тях.



Няма коментари:

Публикуване на коментар