сряда, 12 септември 2018 г.

80 участници в 19-ия фестивал "Дунавски спомени" в Силистра

Снимки - от профилите на Община Силистра и на Цветана Игнатова във Фейсбук
Старата градска песен отново събра силистренци в залата на общината в рамките на фестивала за старата градска песен „Дунавски спомени“ като част от програмата в празничните дни на град Силистра за 2018 г. Тази година участваха колективи от Силистра, Разград, Главиница и Бургас. 
Силистренските участници: групи за стари градски песни „Златна есен”, „Ретро”, „Чар”, „Интер” и дует „Обич” при Народно читалище „Доростол-1870”, гр. Силистра; ГСП „Камбанен звън” и Мъжка вокална група за стари градски песни при Народно читалище „Пробуда-1940” в с. Калипетрово; Вокална група „Мъжка песен” при НЧ „Христо Ботев” - Главиница; групата от Бургас е към ВМРО. Разградчани - Група "Шлагерна пътека", са към Клуб "Лудогорие". 
Преди началото на концертната програма, всички колективи, съпроводени от Градския духов оркестър, заедно с кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и директора на дирекция “Хуманитарни дейности” Цветана Игнатова поднесоха цветя пред Паметника на песента в Дунавския парк, единствен в България. 
ВЕРСИНАЖ: Паметникът песента е единствен по рода си в България. Той  е посветен на първия събор на хоровете от крайдунавските градове, проведен през 1910 г. по инициатива на тогавашната културна общественост и на Музикално дружество „Седянка“, което тази година навършва 120 години. Впоследствие благодарение и на други близо 20 подобни прояви Силистра си спечели определението „фестивален град“.
Компания през последните години на уникалния паметник прави паметна плоча в чест на 50-годишнината на славния в близкото минало Детски хор „Дунавски славеи“, дал кадри както на местните хорови формации, така и на други състави в страната и чужбина.

Знаменателно е, че с паметника, на който има изобразена лира и пееща птица, мегдан делят някои от забележителностите на Силистра – вечната р. Дунав, части от крепостната стена, руини от християнската базилика от времето на патриарх Дамян, паметникът на кап. Георги Мамарчев - кмет на Силистра в периода 1829-1835 - на практика пръв светски градоначалник в България, макар и под руско командване, както и паметникът на Лев Николаевич Толстой, който е бил в Силистра като военен кореспондент от фронтовете на Кримската война в периода 1853-1856 г.

Наблизо до паметника на песента е връстникът на повода за неговото издигане - дъбът столетник, избран за „Дърво на годината през 2016 г.“ и представил България в европейския едноименен конкурс. На метри от него е „Небесният шадраван“, който е сред най-старите в най-старата Дунавска градина в България.

Поклон пред паметта на всички, отделили време, енергия и творчески импулс в полза на песента, предизвикваща емоции и чувства, разказваща събития и предизвикваща размисъл за нещата от живота.

Празникът завърши с обща вечеря, дадена от община Силистра, в ресторант "Олимпиец", за да си получат там дипломите за участие участниците във фестивала, потвърдил, че за представителите на третата възраст няма спирка и спор дали времето е подходяща да хапнеш, да вдигнеш наздравици, междувременно да пееш като поздрав към присъстващите, а и да тропнеш хорце.
Догодина е юбилейното издание на фестивала и на него може да бъде подчинена подходяща програма - специална брошура, маркираща извървения път, вкл. за споменаване с добро на всички, които през годините са имали отношение към организация и провеждането на една от първите по рода си големи културни прояви в Силистра след политическите промени през 1990 г. 

Разбира се, хубаво е да се помисли за подходящо място за юбилейния фестивал - примерно, в Дунавския парк на лятната естрада, за да има възможност хора от различни поколения да се докоснат до образци от песни с вечни текстове и запеваеми мелодии.






Няма коментари:

Публикуване на коментар