четвъртък, 8 март 2018 г.

За 8 март, жените и още нещо...


За жените казваме, че са по-нежната и по-слабата част от човечеството. Както и, представителките на този пол са по-интуитивни, по-отговорни при вземане на решения, по-състрадателни и т.н. Но знаем ли неща, които ги представят в по-общ план.

По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже, но над 65-годишна възраст на всеки 100 жени се падат едва по 76 мъже. Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол. Най-висок е процентът на жените на Северните Мариански острови - на една представителка на нежния пол се падат едва по 0,77 мъже. В глобален аспект средна продължителност на живота е 68,5 години за мъжете и 73,5 години за жените.

Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени. И в същото време само 48 жени са удостоявани с Нобелова награда, мъжете лауреати на престижното отличие са 822.

Според данни на IPU (Интерпарламентарния съюз) едва през 2077 г. ще има равенство между половете.
През живота си жена, която редовно се гримира, употребява средно по 2 кг. червило.
20 % е разликата в заплащането между мъж и жена, заемащи служебни места с еднаква отговорност.
Жените разпознават лица по-добре от мъжете и мигат 2 пъти по-често от тях.
Когато се облича, обикновено жената си слага първо ризата, а после – панталона. При мъжете е точно обратното.

До 1922 г. във Великобритания е съществувал закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се е предполагало, че той я е принудил.

Средностатистическата британка притежава 19 чифта обувки. А през далечната 1288 г. в Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. Ако мъжът откаже предложението на жената, той трябва да плати глоба – в пари или в рокли. Традицията повелявала и мъжът, отказал брак на жената, да й купи 12 чифта ръкавици. Така тя ще има по един за всеки месец от годината, за да може да скрие ръката си, на която няма да има годежен пръстен.

Дамите по-лесно се доверяват на мъже, които ги прегръщат повече от 15 секунди.  Жените с кафяви очи са много емоционални.

Жените, които се занимават с аеробика, запомнят получената информация по-добре, отколкото тези, които не правят никакви упражнения. Физическата активност обаче не успява да повлияе върху способността на мъжете да запомнят и засега учените нямат отговор защо става така.

Учени са доказали, че за разлика от мъжете, които слушат само с лявата част на мозъка си, жените го правят и с двете, което обяснява много неща.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените. Тогава представителки от 70 страни вземат решение всяка година да отбелязват Ден на солидарността и борбата за равни права. Първоначално празникът се чества в няколко европейски страни и САЩ. 

От 1921 г. 8 март официално се утвърждава като международен празник. Твърди се, че българската социалистка Ана Маймункова препоръчва Осми март за Международен ден на жената. После празникът в капстраните замира, но се възстановява през 60-те години на миналия век във връзка с разрастването на феминизма в световен мащаб.

В България се празнува за първи път през 1911 г. Български женски съюз е създаден през 1901 г. През 1937 и 1938 г. жените получават право да гласуват в местни и парламентарни избори, но не всички жени, а само майките и съпругите от законен брак, разведените и вдовиците. 

Преди сто години българските мъже-писатели са насочвали жените към определени теми и жанрове, например поезия, но в никакъв случай – белетристика, и то политически ангажирана белетристика. „Пишете за семейството, децата, фамилията и т.н. – това е женската тема“, казват те. И жените следват, за да могат да бъдат успешни.

В България денят се започва да се отбелязва и като Ден на майката след 1944 г., особено популярен е след 1960 г. В бившите съветски страни този ден е неприсъствен на работното място. 

Между другото, в София няма паметник на жена, а според статистиката по-малко от 6% от всички мемориални обекти са на жени. В Силистра имаше – пред ПМГ, но го откраднаха. Става дума за първата учителка Евлампия Стоева.

В ислямския свят мъжът и жената не могат да показват на публично място своите чувства. Не им е позволено да се държат за ръцете, да се целуват, а жените са длъжни да ходят забулени. 

И за финал един спорен афоризъм: Ако на света има нещо по-непредвидимо от жената, то това  е само кубче рубик в ръцете на далтонист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар