вторник, 12 септември 2017 г.

Тази година "Чистим България" като в състезание между областтите

На 16 септември т.г. е поредната екокампания „Да изчистим България“, за която с подкрепата на Министерство на околната среда и водите, както и на частни дарители са осигурени материални ресурси за обезпечаване на акции за почистване на замърсени места в страната, съобщи Мария Лазарова, мениджър "Социални кампании" в БиТиВи Медия груп.
 
В област Силистра по общини също се прави организация с координацията на Областна администрация. Разпределението и доставките на ръкавици и чували се извършва отново с помощта на Асоциация на еколозите от общините в България, както и с любезното безвъзмездно съдействие на куриерските фирми DHL Експрес България и Rapido с доставки до всички 265 общини в страна.
 
Ваучери за гориво за подпомогне на общините в усилията им за навременно транспортиране на събраните отпадъци са предоставени от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда при МОСВ.
 
Чрез РИОСВ и общините (в Силистра това е РДТБО с управител Павлин Иванов) е специалната организация за депониране на събраните от доброволците отпадъци в кампанията. Съгласно Закона за управление на отпадъците, за тях не се дължат отчисления.
 
Кампанията на 16 септември с първото есенно почистване на България. С избора на спортна концепция на инициативата се е родила и амбицията чистенето да е във вид на отборна игра и състезание между отделните български региони. Всеки регион ще бъде участник в състезанието за събиране на зелени точки на специална карта. Надпреварата започва на 16 септември с еднодневната национална акция за почистване.
 
Да припомним, че през последните години област Силистра и специално община Тутракан, са винаги сред първенците по брой участници и по депониран отпадък.
 
Правилата на играта са следните: всяка област може да бъде отбор и трябва да мотивира повече семейства, детски градини, училища, НПО и компании да отбелязват зелени точки на картата. Всяко изчистено и маркирано място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на въпросната карта, която елиминира боклука по интересен и различен начин след Деня на голямото почистване, също носи актив в турнира.
 
Победител в състезанието е областта, събрала най-много зелени точки в края на кампанията. Правилата на играта не допускат победа в състезанието без участие в голямото чистене на 16 септември. Необходимо е да се покаже пред цяла България как се допринася за намаляване на отпадъците в нашата страна и след 16 септември. В кампанията ще бъде направена и допълнителна номинация за най-активни училища, компании и неправителствени организации.
 
Събирането на данните за броя доброволци, училища, НПО и фирми ще става чрез попълване на електронен формуляр от областните администрации. Крайният срок за изпращане на информацията е 15.30 ч. в самия ден на екоакцията.
 
За повече информация - в сайта http://dai2chistim.bg (секция „Как да участваш“), където подробно са описани стъпките, необходими за следване с цел постигане на добри резултати и практики. Допълнителна информация и съдействие на тел. 0 700 112 05 и e-mail: daizchistim@btv.bg.

Няма коментари:

Публикуване на коментар