четвъртък, 7 септември 2017 г.

Паметна плоча в Дунавски парк Силистра ще напомня занапред за Крайовската спогодба



В Силистра бе реализирана програма по отбелязване на годишнината от подписването на Крайовската спогодба и от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България. За целта бяха проведени няколко събития с участието на областния управител Ивелин Статев и на неговия заместник Стоян Бонев, на представители на община Силистра и на Общински съвет Силистра, на специалния гост проф. д-р Иван Гаврилов от София (дарител на училища и читалища в Силистра, и в Тутракан), на инициатора на честването Тодор Тодоров, както и на граждани от различни и организации и иинституции  - културни институти, училища, читалища; на политически партии и на сдружения с нестопанска цел (сред тях Клуб Родолюбие, осигурил отново почетния караул, Общински комитет Васил Левски“,  Музикална студия  До, Ре, Ми  и др.).


Панихидата на този ден е първа по рода си от много години насам в храма „Св. св. Петър и Павел“, проведена в памет на над 100 жители от община Силистра, дали живота си в Първата световна война и в Добруджанската епопея през 1916 г. Тя бе отслужена от православни отци начело с отец Добри Чаков – протосингел на Доростолска епархия.

 
С отделна церемония в Дунавския парк бе освещаването и откриването на паметна плоча, посветена на Добруджанската епопея и на възвръщането във връзка със Спогодбата на изконната българска територия Южна Добруджа, част от която е и област Силистра. Слова и приветствия поднесоха кметът на общината д-р Юлиян Найденов, директорът на Регионален исторически музей Силистра д-р Николай Тодоров, проф. Димитър Игнатовски от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, който е сред съставителите на дадената под печат книга „Енциклопедия на област Силистра“.

Рядка икона на св. Георги
като оригинала от
едноименния храм
в Зографски манастир

Икона с изображение на
светията, посветена
 на подвига на нашите деди,
освободили 

Добруджа преди 100 години, 
остава в силистренския храм
Както и проф. д-р Иван Гаврилов, продължил благотворителните си акции в полза на Силистра с нов дар – две икони на св. Георги Победоносец изработени специално, за да бъде едната (на снимката вдясно) занапред в катедралния православен храм в крайдунавския град, а другата - рядка икона на св. Георги като оригинала от едноименния храм в Зографски манастир, става част от музейната експозиция в крепостта „Меджиди табия“. Автор на двете икони е млада зографка от Троян - Пламена Александрова, която е изработила вече стотици икони, част от които по поръчка.

От името на участвалите в тържеството институции, както и от граждани патриоти, под звуците на знакови маршове,  изпълнени от Градски духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя пред новооткритата плоча, на която са изписани поводите за нейното изграждане и текст от вечната българска войнишка клетва, позната на поколения бойни и командири. В края на програмата бе раздаден курбан в двора на църквата.

Какво ни припомни в своето експозе д-р Николай Тодоров, директор на РИМ Силистра: На 7 септември 1940 г. в Крайова се увенчават с успех всички усилия на българската дипломация за мирно възвръщане на Южна Добруджа към Отечеството. В историческата памет на българите Добруджа не е просто поредната откъсната територия населена с българи, която великите сили използват като разменна монета за материално възнаграждение на услужлив съсед.

Тя не е къс от Отечеството, който би могъл да компенсира несполучливата дипломация или поражение на бойното поле. Първоначалната й загуба през юли 1913 г. показва, че за българския народ Добруджа е по-скоро олицетворение на държавното начало, на онова изконно градиво, което съхранява в себе си традицията и я предава напред във времето.

Доказателство за това са думите на Кюстенджанския управител Методи Мавродиевизречени през 1917 г.:

Ние не сме империалисти; ние не сме завоеватели, а сме освободители; ние не влязохме в чужди земи, ние влязохме в полетата на нашите прадеди; ние влязохме в земите, които са съставлявали плът от плътта ни и кръв от кръвта ни...Ние искахме да чуем последният вик на умиращия воин: Тук съм паднал аз, издигнете знамето на свободата! Аз умирам да живее Отечеството!

Неправдата от юли 1913 г. е потвърдена с подписването на Ньойския договор през ноември 1919 г. Добруджанското население отново изтърпява покрусата от провалената дипломация, но запазва спомена за беззаветно храбрите дивизии при Тутракан и Добрич, както и величавите действия на българската конница по добруджанските полета.

Именно този спомен възкръсва през есента на 1940 г., когато надеждите за наближаващото освобождение стават все по-реални. През април 1940 г. българското правителство извежда като свой основен външнополитически приоритет връщането на Южна Добруджа. Въпреки противодействието на Румъния и опитите преговорите да бъдат провалени, на 7 септември 1940 г. в Крайова е подписан договор, с който Южна Добруджа се връща към Отечеството.

Показателни за отношението на управляващия елит и общество спрямо възвръщането на Добруджа са думите на цар Борис III, отправени към българската войска: 

Добруджа се връща пак към Майката Родина...Вам се пада щастието мирно да настъпите през старите бойни полета, по следите на вашите бащи, които покриха българските знамена с безсмъртна слава. Вие влизате днес в тая земя, която бе откъсната от Държавата ни, но която остана неразделна и жива в сърцата ни. Не забравяйте, че Добруджа е наша не само защото бе откъсната от нас, тя е двойно по-наша, защото бе обляна в българска кръв...Поклонете се пред паметта на падналите за Родината герои, покажете се достойни за тях и занесете на нашите братя радост и упование в бъдещето на България

Това е безподобен пример за политическо поведение, когато националният идеал е поставен над дребните човешки страсти и когато единодействието довежда до това над Добруджа отново да изгрее Свободата.

Празничната програма продължава тази вечер - 7 септември от 18,30 ч. на площад „Свобода“ в Силистра с концерт, осигурен от проф. Иван Гаврилов с участието на специалният гост изпълнител Володя Стоянов, както още на Детска вокална група при Фолклорна формация „Добруджанче” с ръководител Дариела Георгиева и на народния певец Христо Въндев от АНПТ „Силистра” при НЧ „Доростол-1870” Силистра.





Няма коментари:

Публикуване на коментар