петък, 15 септември 2017 г.

„Капитан Петко Войвода" гостува в Силистра

Историческият музей Попово гостува на  Регионален исторически музей Силистра с популярната в страната изложба „От киноцентъра до музейната витрина”. Тя представя историята на една колекция, собственост на музея с директор Пламен Събев (гост на откриването - на снимките: с Маргаритка Миланова от Етнографската експозиция - домакин на проявата, и с директора на РИМ Силистра д-р Николай Тодоров). 

Лудогорския град има привилегията да има облекла, предмети и снимки, свързани с българското кино и конкретно с най-добрия ни оператор Димо Коларов, носител на американска награда за ненадминатата му професионална дейност, безценно свидетелство от който са 41 филма, предимно в черно и бяло, вкл. Козият рог".

В изложбата от една страна е киното - сериалът Капитан Петко Войвода" (1978 г.), първият наш многосериен филм, заснет цветно, за да се видят автентични народни облекла, накити и аксесоари. Били са реквизит при заснемането на хита, станал една от емблемите на честванията на 1 300-годишната на българската държава през  80-те години на XX-ия век. Изложбата е подготвена по повод 170-ата година от рождението на славния българин (2014 г.), борец за обединението на странатаи град Попово. 

Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Солун, Дедеагач, Доган Хисар - родното село на Капитан Петко Войвода, и др., като експонатите - в Силистра са представени 15, общо са над 300 - дарение от Студио за игрални филми „Бояна” на структурата на Тракийско дружество в с. Светлен, Поповско, през което между другото преминава и походът „По стъпките на Таньо войвода на КПД „Родно Лудогорие. В изложбата са показани и вещи и награди на кинооператора Димо Коларов, подарил ги приживе на музея в родния си град.

В продължение на един месец силистренци ще могат да разгледат изложбата, а следващата инициатива на РИМ Силистра е също експозиция но свързана с градоустройството в древния град - една идея на д-р Наталия Симеонова от му




зея, Благодарение на която ще оживеят къщи и улици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар