понеделник, 25 септември 2017 г.

Силистренски туристи с пътешествие до Троянски Балкан

20-членна група от Туристическо дружество Силистра започна своето пътуване от Силистра до х. Хайдушка песен“  във Велико Търново във все още неоткритата за посетители експозиция на открито МИНИ БЪЛГАРИЯ. Фалстарт за организаторите, които неуспяли за Деня на Независимостта на България да открият уникалния обект. За сметка на това добруджанци неофициално бяха сред първите, докоснали с ръка светини като катедралите в София и Варна, хълма Царевец, пристанища и мостове от цялата страна, както и други паметници на културата - казват над 40 ще са експонатите, разположени в комплекс под историческия хълм в старата ни столица.

След преживяването във Велико Търново пътят на туристите от крайдунавския град продължи до Троянския Балкан и обикновено минава през вечната духовна обител - Троянския манастир, който изненадва с второ скривалище на Васил Левски, както и с реставрирани стенописи, греещи в старовремско зографство.

Финалът на първия ден е м. Чифлика - една предпочитана дестинация за пеши преходи в лоното на Хемус, както и за СПА-процедури, вкл. и в басейни с гореща вода на открито, които три от дамите туристки ще ползват задължително. И така: бавно и полека автопреходът завършва до х. Хайдушка песен, южно от която е лобното място на революционера Тодор Каблешков и негови съратници от Априлското въстание. През 1960 г. в близост до хижата в тяхна чест е изграден паметник, пред който силистренци поднесоха цветя, при това в знаков празник, посветен на 109-ата година на независимостта на България.

Вечеря в романтичен хижарски хол, кратък разказ за празника, веселба и мощно добруджанско НАЗДРаааВее!, каквато е традицията. И, както е известно, сутрин чаят от n- на брой билки е най-вкусен и...полезен. Включително и за изпроводяк на тези, които тръгват по чукарите (да кажем за 6-ма - колкото - толкова, повече участници в изпитанието - друг път). А вр. Козя стена е някъде там - почти на 1 000 м по-нагоре. Други ще предпочетат туристическите маршрути - ей го там наблизо е новоизграденият параклис, посветен на първоапостолите Петър и Павел.

Връщането е предвидено през няколко мини преходи - Ловеч (покритият мост, възстановената стара баня с мултимедийно съдържание, посветено на водата, разходка и кафепитие по чаршията), Крушунския водопад и Деветашката пещера (примерно, за среща с 10 000 прилепа). И, естествено, за истински финал - Антимово ханче край Тутракан - за последна раздумка в края на поредната проява на Туристическо дружество Дочо Михайлов Силистра.



Няма коментари:

Публикуване на коментар