понеделник, 11 септември 2017 г.

Силистренски историк - професор и „голям доктор” с представяне на нов труд


Текст и снимка от ФсБ-профила Tsvetana IgnatovaВ Регионален исторически музей – Силистра се проведе кръгла маса за представяне на том 32 на сборника „Добруджа” и на книгата на проф. д.и.н. Георги Атанасов „От епископия към самостойна българска патриаршия в Дръстър (Силистра). Историята на патриаршеския комплекс”. Проф. д-р Пламен Павлов представи на автора на 16 книги и над 200 научни публикации за изследванията в Средновековния Дуросторум – Дръстър - Силистра, на когото предстои нова книга, посветена на Хан Тервел. 



В дискусията участваха народният представител проф. Станимир Станилов, директорът на силистренския музей д-р Николай Тодоров и негови колеги от страната, а от чужбина - проф. Никола Русев от Висшата Антропологична Школа в Кишинев и от Тараклийския държавен университет в Република Молдова.

Поздравления към проф. Георги Атанасов по повод кръглата маса и неговата 60-годишнина поднесоха заместник-областният управител Стоян Бонев, заместник-кметът по устройство на територията инж. Тихомир Борачев, учени, историци и негови приятели. Народният представител Александър Сабанов също поздрави юбиляра.

Георги Атанасов е роден в гр. Алфатар на 6.01. 1957 г. През 1975 г. завършва Техникум по строителство и архитектура в Русе. През 1982 г. се дипломира с отличен успех като магистър в Историческия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. От 1983 г. до днес е археолог в Регионален исторически музей Силистра. Преди 20 години преминава двумесечна специализация по християнска археология и християнско изкуство в Париж и Бордо, Франция. Бил е в три мандата общински съветник в ОбС Силистра, вкл. и като председател на постоянната комисия по култура.

Изследванията на проф. д.и.н Георги Атанасов са в областите средновековна и късноантична археология и история, османистика, християнско изкуство, християнска археология и история, етнология, инсигниите на средновековните български владетели, скалните манастири в България и на Балканите, паметниците на Античния и Средновековен Дръстър, демографските процеси в Източна България през VІ-ХVІІІ в., историческата география на Добруджа. 

И още: култът към св. Георги Победоносец през Средновековието, раннохристиянските мъченици в Добруджа, църковната организация през Античността и Средновековието в Северна България и Добруджа (автор на книгата „Християнският Дуросторум-Дръстър”), Добруджанското деспотство и др. 

Той доказва, че няма друг такъв град в българските земи като Дуросторум-Доростол - Дръстър - Дристра - Силистра, който толкова дълго, почти непрекъснато от зората на ранното християнство до ново време да се съхранява и изявява като водещ център на християнството, християнската култура и цивилизация. Това е градът, където просияват имената на 12 мъченициq и в който има епископска катедра през IV-VI в. 

Знае се, че след покръстването на българите през 864 г. тук е поставен епископ, а при управлението на цар Петър I (927-970) Дръстърският епископ става пръв български патриарх. Известни са имената на епископи и митрополити (общо около 50 в цялата християнска история на Силистра), вкл. в годините на византийското владичество през X-XII в. и след възстановяването на Българското царство през XIII-XIV в.

Няма коментари:

Публикуване на коментар