сряда, 10 май 2017 г.

НЧ ”Дочо Михайлов-1906” с. Бабук чества с концерт своята 110-а годишнина

12 май 2017 г., петък, 18,30 ч.
салон на НЧ "Дочо Михайлов"
село Бабук - концерт за110-ата година
 
Народно читалище ”Дочо Михайлов-1906” е създадено през далечната 1906 г. от група ентусиасти начело с Йордан Калчишков. На 12 май 2017 г., петък, от 18,30 ч. в салона на читалището е концертът, посветен на неговата 110-а годишнина. 

В самото си начало читалището е имало за цел просветителска дейност, която се е изразявала в четене на книги, вестници и брошури, драматизации на любими произведения.

През следващите години то става място за културни изяви на различни самодейни групи и състави като: коледарска група, печелила в годините множество награди от местни, национални и международни прояви; лазарска група-също спечелила отличия от фестивали на Копривщица и др.; певческа група, попуализирала песенното богатство на добруджанският край на фестивали в страната, на които извоюва много грамоти и медали; танцова група за мъже и жени, създадена през 60-те години и пресъздаваща красотата на добруджанският танц и костюм; Ивановска група, благодарение на която на сцена се показва единственият обичай в нашата област според изследователи - кукери на Ивановден; театрална група - участва активно в проявите свързани с различни годишнини и празници на читалището; група за художествено слово  -подготвя рецитали за тържества в селото и участие в концерти в други населени места.

Днес читалището е културно-просветно място, което се превръща и в информационен център за своите жители и гости, като това се случи благодарение на техниката по програма „Глобални библиотеки”. В своята ежедневна дейност то се стреми да запази традициите на селото, като ги предава на младото поколение чрез различни форми и прояви. Също така се стреми да ги накара да влизат по-често в библиотеката, като им организира срещи и представяне на книги и автори.

В своята дейност читалището си сътрудничи с институциите на територията на селото-ЦДГ "Здравец", Клуб на инвалида и пенсионера и др. Подкрепа при реализирането на своята дейност намира в кметство  с. Бабук, Община Силистра, РЕКИЦ "Читалища", РБ "П.Павлович", ЗК"Мотор-93", ЗК "Казимир-93", ЗММ "Стомана" Фабрика за мебели "Димов", Книжарница "Везни-55", както и от отделни личности - политици на местно и национално ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар