понеделник, 20 февруари 2017 г.

На купон за журналисти като на визита на артисти без надзор в царския двор

СН. Атанас Димов
На купон като на купон и не съвсем: малко след Трифон Зарезан и св. Валентин, и току пред Заговезни и 1 март - Ден на самодееца. За журналистите, дето все нямат време, защото хора малко, събития - бол - малки и големи.

В началото бе словото на водещия: "Добър вечер, уважаеми журналисти – в професията изкусни статисти, рутинирани артисти или словесни каратисти. Добър вечер и на Вас, скъпи писачи на стихове и поеми – ей, тъй, по всяко време; и на Вас, драскачи на епиграми с майсторски напудрени житейски драми.

В навечерието на поредната партийна вечеринка нашата скромна по размери медийна дружинка е поканена на бал – пардон на карнавал, за да покажем на себе си и на всички непосветени, че умеем не само да маркираме присъствие и да регистрираме събития,  но и да вършим с грация други още куп операции: да мимикрираме, да се конкурираме, да маневрираме, да галопираме.

Накратко: да демонстрираме обществена ангажираност без екзалтация, защото в условия на икономическа криза пишем отсъствие на вездесъщата финансова аргументация и дотация.


Какво е купон без наздравица? Все едно без новогодишното обръщение на президента на държавицата. А и тук сред нас eдин колега с мега яки профили във фейсбук, който винаги може да каже дума забележима. Давам възможност на Марин Минев-Джона да ни поздрави все едно от балкона на кулата в Барцелона."

Следват поздрави чак от Мадрид - от Петя Хорозова, нашата колежка от 90-те години на миналия век от славното време на в. Спектър Силистра. И после ред е на пиарките на общината, лично на кмета (тази вечер в неговата роля е Анхела Великова), на Любо Дашев, автор на чудесни епиграми и изкусен риболовец, и на спеца в сферата на културата - по диплома, Георги Стойков, на когото микрофонът му отива, както и автомобилното кормило. Включително и да връчи награда на учителката Кина Маринова, която наскоро спечели поетична награда в съседен добруджански град.

И нека купонът да започне сега, както Стойков казва: "Они, журналята, пишуват, а ние с бачо Стоян Дечев, почетен гражданин на Силистра, свируваме и пеюваме от мънинки, щот сме представители на велкию гарвански народ...Там гъдулари, гайдаджии и най-вече сеирджии - дал господ! 

Време е и за дефилето на маскираните като придворна свита: царица Гали и нейната посестрима Кали, принцесите Марги, Ани и Неза; принц Джордж, лорд Джордан, сив кардинал Тео, главен телохранител и таен агент Алекс; и още: кметът Анхи, снежният човек с чушка в устата Или, вечната Червена шапчица Ники, царският четец Непенев, рогдинозавърът MMDJ и др. знайни и незнайни герои от приказки и нерегистрирани в сайтовете светски събития. И два задочни поздрава - с цвете за дамите от областния управител Петко Добрев, и по една "сладка" от Цветана Игнатова, бивша журналистка и настояща общинарка с ангажименти в хуманитарната сфера.
В ръцете на Стойков не е това, което си мислите, то е от двете му страни, всъщност бардът таксиджия държи....домашна наденица.






Няма коментари:

Публикуване на коментар