събота, 17 септември 2016 г.

Световният пробег за хармония разгоря огъня на факела си в Силистра

В присъствието на спортисти от ОСУ „Дръстър“ и на журналисти кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов посрещна факела на мира от Световния пробег за хармония, преминал и през крайдунавския град рано сутринта в Деня на Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Гостите бяха група млади хора, своеобразни посланици за мир, преминали през 151 държави на петте континента.

Те са на практика представители на най-дългия пробег за международно приятелство, подкрепен от световно известни спортисти. В България пробегът е организиран в две части през пролетта и есента. В Силистра на сцената на посрещането водачът на посланиците за мир благодариха на всички за желанието им да се превърнат в посланици, държейки в ръка факела.


Тържеството в Силистра имаше и забавен характер: участниците в бяха предизвикани да разпознават чужди езици и страни, слушайки реч на английски, румънски, мексикански испански, френски и др. Кметът Найденов получи специален сертификат в знак на благодарност, че е продължил веригата на мира по света, която тази година ще завърши в Рим,  Италия. Ансамбъл Добруджа при община Силистра поздрави гостите.






Пробегът е организиран от международния клуб „Шри Чинмой Маратон Тим“ (www.bg.srichinmoyraces.org), който има своя структура и в България. Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който вярва, че спортът е могъщо средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Факелът е преминал през 70 държави като символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония. Пробегът е на 30 години и е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар