понеделник, 26 септември 2016 г.

Награди от фестивал в Балчик за самодейци от Крайдунавска Добруджа



В град Балчик бе проведено поредното шесто издание на Фестивала „Море от ритми“, който е с конкурсен характер, като в журито са известни български фолклористи: проф. Даниела Дженева – директор на ансамбъл „Тракия”, проф. Андон Антонов – балет-майстор в ансамбъл „Тракия” Пловдив, който госутва от 19 часа на 27 септември в Силистра; Денислав Кехайов – директор на Ансамбъл „Пирин“ Благоевград; д-р Николай Ников – д-р по музикално и танцово изкуство, фолклорист.

От профили във Фейсбук научаваме и резултатите: блестящо участие и заслужени призови награди за самодейците при НЧ „Димитър Иванов Полянов 1870” (село Гарван, област Силистра): първо място за солистката Минка Стоева и трето място за Смесена танцова група за автентични гарвански хора (художествени ръководители Татяна Неделчева и Гинка Макриева; танцьори: Юлиян Макриев, Татяна Неделчева, Гинка Макриева, Стефка Янкова, Елеонора Енчева, Росица Тодорова, Ралина Георгиева и Веселин Неков - председател на читалищното настоятелство).


Журито отреди първи места на състави на НЧ „Дръстър 2012“ Силистра – за деца и при възрастните. 
От профила на Светлана Силянова разбираме също, че трето място има и за Клуб за народни хора при Народно читалище Ведрина град Алфатар.  


Две трети места и за представителите на ОУ Св. св. Кирил и Методий" Силистра, подготвени от Николинка Филипова: на Детска фолклорна танцова формация Гребенци" и на Танцов фолклорен клуб Гребенки".

Втори места за Група за автентичен фолклор „Старо Село“ и за солистката Величка Енева (+18 г.) от НЧ „Възраждане 1940“ с. Старо село с р-л Иванка Василева в категория „Хорове“, като в същата категория трети е Георги Жеков - Черногорски при НЧ „Родолюбие 2006“ от село Айдемир. В категорията за хорове над 18 г. второ място за Фолклорна група  „Ситовски снахи“ при НЧ „Хр. Смирненски  1940“ с. Ситово, с р-л Любка Йонова. В раздела за клубове за народни хора: трето място за Клуб „Кичинки“ от с. Професор Иширково.  


Специална нагтрада за най-млад изпълнител – тригодишната Виктория Петрова от с. Зафирово (за отбелязване най-възрастният е на 82 г. и е от Кюстендил). Наградата „За съхраняване на автентичния фолклор“ на Исторически музей Балчик е за три майки и три дъщери  от с. Зафирово: Мария Гочева, Дияна Василева, Венета Николаева, Виктория Петрова. Хореографът Димитър Джамбазов има и още интересна награда (ваучер от хотел Реджина Мария) „За постоянно присъствие и участие от началото нафестивала“.

В своите страници в социалната мрежа за грамоти за отлично представяне със снимки свидетелстват самодейците от различни читалища като село Грънчарово, село Межден и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар