петък, 13 май 2016 г.

Силистренският хор "Седянка" на европейски и балкански фестивали във Велико Търново

Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" Силистра ще участва в събота и в неделя в поредното издание на Старопланинския събор "Балкан фолк" и в Седмият национален шампионат по фолклор "Евро фолк" във Велико Търново.  8000 ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ 400 ФОЛКЛОРНИ ФОРМАЦИИ ОТ ВСИЧКИ ЕТНОГРАФСКИ ОБЛАСТИ НА БЪЛГАРИЯ УЧАСТВАТ в него.
Фестивалът започна в сряда по обяд, но официалното откриване е в събота - 14 май, когато е и дефилето по главната улица на града. В Летния театър, от 19,30 часа започва концертът за тържественото откриване. 
Докато продължава фестивалът „Балкан фолк“, във Велико Търново ще се проведе и Седмият национален шампионат по фолклор „Евро фолк“. 70 музикални формации са заявили участието си в състезанието. Те ще се конкурират в осем различни категории и две възрастови групи. Участниците ще бъдат награждавани със златни, сребърни и бронзови медали. 
Ще бъдат връчени предметни награди, грамоти и почетни знаци, дипломи за лауреати, за съществен принос при съхранение и популяризиране на традиционните български народни изкуства. Голямата награда Гран при „Златен Орфей“ и титлата „Абсолютен национален шампион по фолклор” за 2016 г. върви с премия от 1 000 лв., осигурени от организаторите на шампионата.
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ СВЕТОВНА КУПА ПО ФОЛКЛОР. Съпътстващото събитие е привлякло във Велико Търново групи за автентичен фолклор от Русия, Грузия, Иран, Чехия, Румъния и България.
Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAФФ, Euro Folk Academy и Община Велико Търново, са организатори на „Балкан фолк“. 
ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА ЮНЕСКО ИРИНА БОКОВА ЩЕ ДОЙДЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ОТКРИЕ ПАМЕТНИК НА СЪЗДАТЕЛЯ НА СТАРОПЛАНИНСКИЯ СЪБОР „БАЛКАН ФОЛК“ ИЛИЯН НИКОЛОВ на 21 май от 15,30 часа на Алеята на творците до Държавната художествена галерия „Борис Денев“. 
Автор на барелефа е Иван Николов, докторант във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е работил под ръководството на проф. Константин Денев заедно с арх. Лъчезар Лалев, който също е част от екипа. Паметникът е висок два метра, тежи около 4 тона, а огромният мраморен блок за него е предоставен от университета.
„Изграждането на паметника беше подкрепено от подписите на повече от 3000 българи от цялата страна, които са пазители на идеята за запазване на фолклорните традиции. Събираме подписите няколко години вече“, каза вчера президентът на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов.
http://www.borbabg.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар